Hlavní obsah

V Německu zadrželi Syřana, měl hotové plány na útok „Satanovou matkou”

Schwerin
Aktualizováno

Německá policie zatkla ve Schwerinu devatenáctiletého Syřana Jamina A. podezřelého z přípravy bombového útoku. Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že už měl hotové plány útoku výbušninami a zřejmě vybrána i konkrétní místa. Podle týdeníku Der Spiegel měl použít výbušninu, které se přezdívá Satanova matka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie zadržela ve Schwerinu podezřelého SyřanaVideo: Reuters

 
Článek

Devatenáctiletý Syřan byl zadržen v úterý brzo ráno při zásahu speciálních policejních sil a kriminální policie. Byl prohledán jeho byt i ještě další byty osob, které „ale nejsou podezřelé“. Byty byly prohledány u Schwerinu v Meklenbursku-Předním Pomořansku a také v Hamburku.

Podle generální prokuratury v Karlsruhe bylo podezření „důvodné“. „Islamisticky motivovaný útok vysoce brizantními výbušninami v Německu už byl naplánovaný a připravený,“ uvedla prokuratura.

Podle dosavadních zjištění se Jaman A. nejpozději v červenci rozhodl zaútočit výbušninami s cílem zabíjet lidi. Kvůli tomu si na internetu koupil příslušné chemikálie a další věci nutné pro výrobu výbušného zařízení.

Podle zdrojů týdeníku Der Spiegel mělo jít o triacenton triperoxid (TATP), jaký použili atentátníci v Paříži i v Bruselu. Této vysoce explozivní látce se přezdívá Satanova matka.V bytě Jamina A.se našlo ředidlo, speciální odměrky, baterie nebo teploměr. Syřan, kterému přišla na stopu civilní kontrarozvědka, byl v posledních dnech sledován 24 hodin denně.

Zatím se prošetřuje, zda měl atentátník už vybrané jedno konkrétní místo útoku. Podle prokuratury zatím nic nenaznačuje tomu, že by byl členem nějaké teroristické skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám