Hlavní obsah

Počasí zabíjelo i v Polsku, v Německu stojí regionální vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Silná bouře, která v neděli nad ránem postihla sever a západ Polska, si vyžádala dva lidské životy. Podle polské televize TVN24 šlo o řidiče, na jejichž auta spadl strom. Jedna nehoda se stala na severozápadě země v Západo-Pomořanském vojvodství, druhá v Opolské vojvodství u hranic s ČR. Počasí má oběti už i u nás, ale postižené jsou i další země, v Německu třeba kvůli bouři stojí vlaky. Vítr komplikoval dopravu i v Rakousku, tam zranění hlášena nejsou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silná bouře Herwart komplikuje dopravu v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

V Polsku vítr dosahoval v některých oblastech v nárazech 90 až 100 kilometrů v hodině, nejsilnější byl na Sněžce, kde bylo podle TVN24 naměřeno až 180 kilometrů v hodině.

Nejhůře byla postižena vojvodství Velkopolské, Pomořanské, Dolnoslezské, Západo-Pomořanské a Lubušské. Celkem vyjížděli v těchto oblastech hasiči od soboty ve více než tisíci případech.

Šlo zejména o popadané stromy, které blokovaly provoz na silnici a železnici. Poškozeno bylo také vedení elektrického proudu. V oblasti Poznaně, kde vítr v poryvech dosahoval rychlosti až 104 kilometrů v hodině, zůstalo 40 tisíc domácností bez elektřiny.

Ve městě Svinoústí na severozápadním pobřeží Polska spadlý jeřáb lehce poškodil plynovod a uvolnilo se nepatrné množství plynu do ovzduší. Provoz zařízení byl dočasně zastaven.

Stojící vlaky a zvýšení hladin řek v Německu

V Německu zase stojí vlaky. Mluvčí Deutsche Bahn podle agentury DPA oznámil, že ráno nepojedou regionální vlaky v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku. Podle rozhlasové a televizní stanice MDR to znamená, že vlaky musely zastavit v nejbližší stanici a vyčkat na pokyn, až se vichr utiší. Omezena byla regionální vlaková doprava i ve spolkových zemí Šlesvicko-Holštýnsko, Dolní Sasko, Hamburk a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

V mnoha oblastech popadaly stromy na silnice. V okrese Sonneberg v Durynsku zůstalo několik aut zablokováno a museli k nim vyjíždět hasiči. V oblasti pohoří Harz vyjížděli v neděli ráno hasiči asi v 50 případech, hlášeny tam jsou i výpadky elektrického proudu.

Na severu Německa v oblasti Hamburku varovaly úřady i před zvýšením hladiny řek, v Hamburku jsou úřady připraveny uzavřít některé ulice, pokud hladina Labe výrazně stoupne. Jen ve městě Hamburk vyjížděli hasiči v noci na neděli asi ve 170 případech, uvedl deník Die Welt.

V Berlíně vyhlásili požárníci výjimečný stav, v noci vyjížděli asi ve stovce případů a do služby byli povoláni všichni dobrovolní hasiči, uvedla DPA. Bouře v Berlíně lámala stromy, na dvou místech spadlo lešení. V jednom případě byl lehce zraněn chodec. Dva příměstské vlaky v oblasti hlavního města zasáhly stromy, nikdo nebyl zraněn.Omezen byl provoz i na tamním letišti Tegel. Úřady vyzvaly obyvatele v postižených oblastech, aby nevycházeli.

Vítr uvěznil turisty na lodi

Silná bouře komplikovala dopoledne provoz na silnicích a železnicích i v Rakousku. Popadané stromy způsobily i výpadky elektřiny, poničeny byly střechy některých domů. Kvůli stromům bylo přerušeno železniční spojení mezi obcí St. Valentin a městem Štýr v Horním Rakousku. Některé silnice tam byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

Rychlost větru dosahovala na severu země v nárazech až 140 kilometrů v hodině. Zranění ale dle agentury APA nejsou zatím hlášena.

Do nebezpečné situace se dostali turisté tří výletních lodí na Dunaji, když chtěli zakotvit v městečku Dürnstein v Dolním Rakousku. Vítr ale dosahoval rychlosti přes 120 kilometrů v hodině, a proto jim přivolaní hasiči doporučili na lodi zůstat, než se vichr uklidní. Ten by měl v zemi slábnout až navečer, ještě v pondělí se ale podle meteorologů očekává o rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Silný vítr komplikuje provoz na silnicích i železnici také v České republice, na mnoha místech rovněž popadaly stromy a déšť zvedl hladiny řek. Bez elektřiny jsou v ČR v důsledku silného větru stovky tisíc domácností. ČEZ proto vyhlásil kalamitní stav. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám