Hlavní obsah

Nezávislost Katalánska země Unie nepodporují, proti je i Česko

• Aktualizováno

Vyhlášení nezávislosti na Španělsku, které v pátek schválil parlament autonomního Katalánska, vzbudil odmítavé reakce jak v Madridu, tak v Evropské unii. Nezávislé Katalánsko neuzná ani Česká republika. Katalánci nehodlají příkazy a rozhodnutí vlády v Madridu respektovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí oslavují po vyhlášení nezávislostiVideo: Reuters

 
Článek

V Barceloně a jiných městech se očekávají další demonstrace odpůrců i příznivců katalánské nezávislosti. Panují obavy z toho, jak bude Madrid svá opatření prosazovat.

7:31 - Nezávislost Katalánska neuzná ani Mexiko. Na Twitteru to napsal mexický prezident Enrique Peña Nieto. Vyjádřil podporu Rajoyovi.

5:21 - První noc po jednostranném vyhlášení nezávislosti katalánským parlamentem podle dostupných informací proběhla klidně. Žádné násilnosti prozatím hlášeny nebyly.

ZÁZNAM: Katalánský parlament vyhlásil nezávislost na ŠpanělskuVideo: AP

2:22 - „Skončí katalánská snaha o nezávislost válkou jako v Jugoslávii nebo se autonomní oblast oddělí mírumilovně jako se to stalo v Československu? Takovou otázku si pokládá uživatel Twitteru John Schindler:

1:09 - V Barceloně už je relativní klid, zdá se, že si většina lidí ještě plně neuvědomuje, k čemu tu v uplynulých hodinách došlo, hlásí reportérka televize Sky News Jayne Seckerová.

Foto: Yves Herman, Reuters

Katalánské vlajky v ulicích Barcelony

0:04 - Nezávislost Katalánska neuznává ani Itálie. Její ministr zahraničí Angelino Alfano podobně jako představitelé dalších evropských států prohlásil, že „Itálie neuznala a neuzná samostatnost Katalánska“. Prohlásil také, že doufá, že obě strany sporu najdou cestu k tomu, jak snížit napětí.

22:59 - „Nikam se se nehneme“, provolává dav lidí shromážděný před vládní budovou v Barceloně. V ulicích i v pozdních hodinách zůstávají tisíce lidí. Nebe rozjasňuje ohňostroj oslavující vyhlášení nezávislosti.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nebe rozjasňuje ohňostroj oslavující vyhlášení nezávislosti.

22:19 - V Barceloně nedemonstrují jen přívrženci nezávislosti Katalánska, do ulic vyšly také stovky zastánců jednoty Španělského království, kteří mávají španělskými vlajkami.

21:45 - Spokojen s děním v Katalánsku není ani šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Evropská unie nepotřebuje další rozbíjení, rozdělování. Neměli bychom se nechat vtáhnout do něčeho, co je interní debatou Španělska. Nerad bych, aby Evropskou unii v budoucnu tvořilo 95 členských států,“ prohlásil Juncker.

Foto: Pool, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

20:31 - Španělský premiér Mariano Rajoy po krizovém zasedání vlády oznámil, že Madrid vyhlášení katalánské nezávislosti neuznává. Rozhodl se sesadit katalánskou vládu, rozpustit parlament a vyhlásit v autonomní oblasti předčasné volby. Ty by se měly konat 21. prosince letošního roku. Odvolán bude také šéf katalánské policie. Vládu nad Katalánskem převezmou centrální úřady v Madridu. Pátek označil španělský ministerský předseda za „velmi smutný den“.

Foto: Yves Herman, Reuters

Katalánský separatista s vlajkou

20:20 - K jednostrannému vyhlášení nezávislosti Katalánska se vyjádřil také šéf Evropského parlamentu Antoni Tajani. „Vyhlášení nezávislosti, které odhlasoval katalánský parlament, je porušením právního řádu, španělské ústavy a katalánské autonomie... Nikdo v Evropské unii vyhlášení (nezávislosti) neuzná,“ uvedl Tajani.

Foto: Juan Medina, Reuters

Náměstí i ulice Barcelony jsou i po setmění plné lidí slavících vyhlášení katalánské nezávislosti.

19:43 - Katalánská krize se projevila i na španělské tradiční vánoční loterií El Gordo (Tlouštík). Od léta jsou vyprodané loterijní lístky s číslem "00155". Totéž číslo má ústavní článek, jehož aplikaci dnes schválil španělský Senát a který umožňuje omezit autonomii regionu, pokud jeho vedení porušuje ústavu.

19:23 - Španělská prokuratura oznámila, že v příštím týdnu zahájí proti katalánskému premiérovi Carlesu Puigdemontovi řízení s cílem obvinit ho ze vzpoury. Hrozí mu trest 25 až 30 let vězení.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánský premiér Carles Puigdemont

19:19 - Italská vláda reagovala stejně jako francouzská a britská. Nezávislost Katalánska neuznává.

18:52 - Nezávislé Katalánsko neuzná ani Francie. „Vždy jsem říkal, že mám ve Španělsku jediného partnera pro jednání a tím je premiér Rajoy. Ve Španělsku vládne právní řád s ústavními pravidly. Mariano Rajoy chce, aby tato pravidla byla dodržována a má v tom mou plnou podporu,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron.

18:30 - Reakce už přišla také z Velké Británie. „Spojené království neuznává a neuzná vyhlášení nezávislosti katalánským parlamentem. Je založeno na hlasování, které bylo španělskými soudy shledáno jako nelegální,“ prohlásil podle Sky News mluvčí premiérky Theresy Mayové.

18:19 - Španělský ústavní soud zahájil úkony proti jednostrannému vyhlášení katalánské nezávislosti.

18:01 - Mluvčí německé vlády Steffen Seibert na Twitteru oznámil, že spolkový kabinet „jednostranné vyhlášení nezávislosti regionálním parlamentem neuznává“.

17:40 - Spojené státy považují Katalánsko za nedílnou součást Španělska, proto podporují úsilí španělské vlády udržet zemi jednotnou, oznámilo americké ministerstvo zahraničí. „Katalánsko je nedílnou součástí Španělska a Spojené státy podporují ústavní opatření španělské vlády, které mají udržet Španělsko silné a jednotné," uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

17:27 - Mluvčí Severoatlantické aliance oznámil, že NATO považuje katalánskou krizi za vnitrostátní problém Španělska a musí ho proto vyřešit vláda v Madridu.

16:57 - Vrchní španělský prokurátor hodlá katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a členy jeho vlády obvinit z povstání, za což je podle španělského práva možné uložit trest až pětadvacet let vězení.

16:45 - Hlavní separatistická skupina v Katalánsku podle stanice Sky News vyzvala zaměstnance místní samosprávy, aby neplnili příkazy centrální vlády v Madridu a kladli mírumilovný odpor.

16:39 - Česká diplomacie v prohlášení podpořila řešení sporu dialogem mezi oběma stranami. „ČR je přesvědčena, že vnitropolitickou situaci ve Španělsku lze řešit pouze právními kroky a dialogem v rámci španělského ústavního systému,” píše ministerstvo zahraničí. Česko nadále považuje Katalánsko za součást Španělska.

16:26 - „Doufám, že španělská vláda dá přednost síle argumentu před argumentem síly," doplnil na Twitteru šéf Evropské rady Donald Tusk.

16:20 - Omezení autonomie Katalánska je dočasné. O zavádění konkrétních opatření v nejbližší době rozhodne španělská vláda.

16:15 - Šéf Evropské rady Donald Tusk v reakci na vyhlášení nezávislosti Katalánska zopakoval zamítavý postoj. „Nic se nezměnilo,” uvedl.

16:12 - Španělský senát zbavil Katalánsko autonomie.  Podle článku 155 ústavy se dosud autonomní region dostal pod přímou správu Madridu.

16:11 - Schválení nezávislosti přivítal i dav demonstrantů před budovou parlamentu v Barceloně.

16:08 - Vyhlášení nezávislosti Katalánska je v rozporu se španělskou ústavou, ČR ho proto nemůže uznat, uvedlo MZV. Katalánsko považuje za součást Španělska.

16:07 - Španělský premiér Rajoy po schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska vyzval Španěly ke klidu. Uvedl, že vláda obnoví ústavní pořádek v Katalánsku.

Foto: Yves Herman, Reuters

Katalánský separatista s vlajkou

Katalánský parlament v pátek schválil vyhlášení nezávislosti na Španělském království. Předešel tak hlasování španělského senátu, který se kvůli krizi chystá hlasovat o zbavení Katalánska autonomie.

Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Anketa

Souhlasíte s katalánským vyhlášením nezávislosti?
Ano
77,7 %
Ne
22,3 %
Celkem hlasovalo 1644 čtenářů.

Článek 155 španělské ústavy

(1) Jestliže samosprávný celek neplní závazky, které mu ukládá ústava nebo jiné zákony, nebo jedná způsobem, který vážně poškozuje obecné zájmy Španělska, vláda poté, co podá oficiální stížnost prezidentovi samosprávného celku a nedostane uspokojivou odpověď, může po schválení většinou v Senátu učinit všechna opatření potřebná pro vynucení daných závazků nebo pro ochranu výše zmíněných obecných zájmů.

(2) Za účelem realizace opatření uvedených v předchozím odstavci může vláda vydávat pokyny všem orgánům samosprávných celků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám