Hlavní obsah

Rodiče ve Francii pojmenovali syna Džihád, řeší to úřady

Paříž

Francouzské úřady řeší případ rodičovského páru z Toulouse, který své dítě pojmenoval Džihád. Slovo v arabštině samo o sobě znamená snahu, úsilí či zápas, ne jen svatou válku, jak je často na Západě vnímáno. Ve Francii, kde opakovaně zaútočili islamističtí teroristé, to ovšem je kontroverzní kauza.

Foto: Profimedia.cz

Mešita ve francouzském Toulouse

Článek

Případ má na stole prokuratura a rozhodnutí zřejmě bude muset vynést až soud, uvedl v úterý server BBC.

Zákon ve Francii volbu jména pro novorozence neomezuje, pokud nehrozí, že jméno, které mu rodiče dají, neohrožuje zájmy dítěte, anebo s ním kvůli reputaci nesouhlasí další členové rodiny. Před dvěma lety proto soud jednomu rodičovskému páru zakázal pojmenovat jejich dceru Nutella s poukazem na to, že by byla pro smích.

Chlapec, kterého pojmenovali Džihád, se v Toulouse narodil v srpnu. Není prvním, komu rodiče dali toto jméno, a francouzské úřady ve všech předchozích případech dovolily jméno zachovat, upozornila BBC.

Před čtyřmi lety však soud v Nîmes potrestal měsíčním podmínečným trestem a pokutou 2000 eur (zhruba 50 000 korun) ženu, která svého tříletého syna Džiháda vypravila do školky v triku s provokativními nápisy „Jsem bomba“ a „Džihád, narozen 11. září“, což bylo podle rodičů chlapcovo skutečné datum narození.

Reklama

Výběr článků

Načítám