Hlavní obsah

Radikální krajany v řadách IS budeme nejspíš muset zabít, míní britský ministr

Londýn

Jedinou možností, jak se vypořádat s nejradikálnějšími bojovníky Islámského státu původem ze Spojeného království, je tyto lidi pozabíjet. Ve vysílání BBC o tom mluvil britský ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart. V řadách džihádistů v Sýrii a Iráku bojují odhadem stovky Britů.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Příslušníci iráckých speciálních sil zadrželi člověka podezřelého s příslušnosti k Islámskému státu.

Článek

„Věří extrémně nenávistné doktríně, která zahrnuje sebevraždy, vraždy a snahu použít násilí a brutalitu k vytvoření státu jako ze 7. nebo 8. století. Takže musíme brát vážně nebezpečí, jež pro nás představují, a obávám se, že ve většině případů je jedinou možností, jak se s nimi vypořádat, zabít je,“ prohlásil ministr ve vysílání BBC.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr pro mezinárodní vývoj Rory Stewart.

Stewartovo prohlášení kontrastuje s návrhem změny protiteroristického zákona, jež by umožňovala džihádistům, kteří se přidali k Islámskému státu „z naivity“, znovu se integrovat do britské společnosti, upozornila BBC.

Za IS už padlo 130 Britů

V podobném duchu jako ministr pro mezinárodní rozvoj se už 12. října vyjádřil britský ministr obrany Michael Fallon. Nechal se slyšet, že jsou britští bojovníci „legitimním cílem a mohou špatně skončit po zásahu amerického nebo britského letectva“.

Fallon reagoval na zprávu, že byla při spojeneckém náletu zabita nejznámější britská verbířka Islámského státu Sally-Anne Jonesová. [celá zpráva]

Podle zprávy MI5 zemřelo v řadách Islámského státu již nejméně 130 teroristů pocházejících ze Spojeného království.

Reklama

Výběr článků

Načítám