Hlavní obsah

Katalánský premiér na demonstraci v Barceloně odmítl postup Madridu

– Barcelona • Aktualizováno

Podle katalánského premiéra Carlese Puigdemonta jsou kroky španělské vlády proti Katalánsku „nejhoršími útoky” od dob Frankovy diktatury. Řekl to v sobotu během velké demonstrace, která se uskutečnila poté, co se španělská vláda v Madridu rozhodla přistoupit k omezení katalánské autonomie a odvolat katalánskou vlády.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Do ulic Barcelony vyšlo 45 tisíc lidí, protestovali proti krokům španělské vlády.

Článek

Katalánci nemohou opatření španělské vlády akceptovat, uvedl Puigdemont na demonstraci, které se účastnilo 450 tisíc lidí. Postup ústřední vlády podle něj odporuje principům právního státu.

Ve svém projevu dal jasně najevo, že nemíní sejít z cesty k nezávislosti. Dodal, že španělský premiér se nezákonně prohlásil za zástupce všech Katalánců a chce Katalánsko zbavit autonomie: „Není to poprvé, kdy katalánské instituce zažily převrat vedený španělským státem.“ Uvedl, že nemůže přijmout tento útok, uvedl list La Vanguardia . Katalánská vláda podle něj nepodléhá španělské ústavě.

Nastínil i další kroky, které podnikne: „Požádám parlament, aby svolal plenární zasedání, kde projedná pokus likvidovat demokracii.“ Zdůraznil, že se bude řídit rozhodnutím katalánského parlamentu. Nepřímo tak pohrozil vyhlášením jednostranné nezávislosti, kterou při minulém zasedání odložil, aby mohl jednat.

Podle něj se poslední přístup madridské vlády nese v duchu předchozích: „Všechny návrhy na dialog měly stejnou odpověď. Ticho nebo represi.“

Masová demonstrace

V ulicích Barcelony se v sobotu odpoledne sešli příznivci nezávislosti, kteří měli původně protestovat pouze proti věznění dvou předních katalánských separatistických vůdců Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheze. Nakonec ale demonstrující dávali především najevo svůj odpor proti snahám Madridu omezit katalánskou autonomii a volali: „Svobodu, nezávislost.”

Španělský premiér Marian Rajoy se na krizovém zasedání vlády rozhodl uplatnit článek 155 španělské ústavy. Ten umožňuje omezit práva autonomních oblastí, pokud se neřídí španělskými zákony. Pravomoci katalánských ministrů mají převzít španělská ministerstva. 

Převrat v členském státě EU

Rozhodnutí španělského premiéra Mariana Rajoye odejmout regionu autonomii a převzít kontrolu nad místní policií, financemi i médii vyvolalo nevoli i u umírněných Katalánců.

Starostka Barcelony Ada Colauová, jež se stavěla proti vyhlášení samostatnosti bez legitimního referenda, Rajoyův tah označila za "vážný útok" proti katalánské regionální autonomii. „Dnešek je tím nejhorším dnem za posledních 40 let, je dnem regrese demokracie. Oznámení (španělského premiéra) z dnešního rána je hrozné a dalo se mu vyhnout. Tomuto rozhodnutí se lze stále vyhnout," řekla Colauová na demonstraci.

Předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová označila opatření za převrat: „Je to autoritářský převrat v členském státě EU.“ Rajoy chce podle jejích slov „odstavit demokraticky zvolenou vládu“.

Webová stránka španělského ústavního soudu, který od počátku veškeré separatistické snahy blokoval, se v sobotu stala terčem kybernetického útoku a nefungovala. Hesla podporující nezávislost Katalánska útočníci umístili i na řadu vládních webových stránek, informovaly španělské úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám