Hlavní obsah

Bouře Ophelia udeřila na Irsko. Dvě oběti, statisíce lidí bez elektřiny

Aktualizováno

Bouře Ophelia, která v pondělí dorazila k Britským ostrovům, už zasáhla jihozápadní Irsko. Silný vítr tam vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení. Bez elektřiny se ocitlo 230 tisíc domácností a podniků, informovaly tamní úřady. Nejméně dva lidé zemřeli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irsko čelí bouři OpheliaVideo: AP

 
Článek

Irská vláda varovala, že zemi může zasáhnout nejničivější tropická bouře od příchodu hurikánu Debbie z roku 1961.

Rychlost vichru, který Ophelii po nárazu na pevninu doprovázel, přesahovala sto kilometrů v hodině. Nejméně dva lidé přišli o život — podle médií mělo jít o zhruba padesátiletou ženu, na jejíž auto spadl strom, a třicetiletý muž, jenž utrpěl zranění motorovou pilou, když se pokoušel odstranit strom spadlý na silnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radarové záběry bouře Ophelia mířící k Velké Británii a IrskuVideo: EUMETSAT, AP

Irská policie vyzvala motoristy a cyklisty, aby vůbec nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Lidé by se podle ní neměli raději vydávat k pobřeží, protože to může být nebezpečné. Poryvy větru mohou dosáhnout až rychlosti 150 kilometrů v hodině. Krom komplikací v dopravě a výpadkům dodávek elektřiny hrozí také bleskové povodně.

Ptáci ve městě Cork před příchodem bouře odlétají do bezpečí.

Někteří odborníci dokonce podle deníku The Guardian hovoří o bezprecedentní bouři. Školy napříč celou zemí zůstaly zavřené a ochromena bude nejspíš také letecká doprava.

Foto: National hurricane center/Meteopress

Postupu bouře Ophelia podle předpokladu amerického Národního centra pro hurikány

Irská vláda už dříve vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti v několika okresech na západě země. Vláda uvedla do pohotovosti armádu. Ophelia se předtím přehnala Atlantikem jako hurikán, cestou k evropskému pobřeží ale zeslabila na bouři.

Meteorologové rovněž vydali varování pro Skotsko, Wales a severní Anglii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám