Hlavní obsah

Nejsem arogantní, nebudu se ale bratříčkovat s médii, tvrdí Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel bránil obvinění, že je povýšený a že je prezidentem bohatých. V obsáhlém článku, který Der Spiegel nazval Macronovým výrokem Nejsem arogantní, říkám a dělám, co chci, Macron také řekl, že se odmítá bratříčkovat s médii.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Kritika se na Macrona snesla, když při návštěvě centrální části Francie řekl, že místo toho, aby lidé dělali "bordel", měli by se zajímat, zda si někde nemohou najít práci. Krajní levice i pravice toho okamžitě využila k útokům, podle nichž má prezident daleko od obyčejných lidí a je prezidentem bohatých.

"Nejsem povýšený. Když cestuji po Francii, když jsem na návštěvě nějaké továrny, mí lidé mi vyčítají, že obracím na hlavu časový plán. Když jsem s Francouzi, nejsem povýšený, jsem jedním z nich," řekl Macron v rozhovoru. Být obklopen novináři je prý něco jiného než být obklopen obyčejnými lidmi. "Prezident by si měl média držet od těla," řekl.

Macron neposkytuje o státním svátku 14. července rozhovory, jak bylo tradicí, ani nepořádá velké tiskové konference. Už v době kandidatury řekl, že si hodlá držet mediální svět v patřičné vzdálenosti. "Problémem minulých prezidentských mandátů bylo přílišné sbližování s novináři," řekl. Přesto se ale rozhodl tuto neděli večer poskytnout v Elysejském paláci rozhovor televizní stanici TF1 a řekl, že odpoví na jakoukoli otázku.

Macron v rozhovoru s německým týdeníkem také řekl, že "prezident nemusí být milován, ale že je důležité, aby zajistil pokrok své země". Hájil i své nepopulární reformy, když řekl, že jeho předchůdce nechal zdanit nejbohatší a nejúspěšnější občany a výsledkem bylo, že ti lidé odešli z Francie. "Snížilo to nezaměstnanost? Ne," řekl na adresu svého předchůdce Françoise Hollandea, jehož byl ale poradcem.

Reklama

Související témata:

Související články

Macron utrácí tisíce za služby vizážisty

V přepočtu téměř 680 tisíc korun utratil za první tři měsíce ve funkci francouzský prezident Emmanuel Macron za služby vizážisty. Informaci deníku Le Point...

Výběr článků

Načítám