Hlavní obsah

Vatikánský soud odsoudil ředitele dětské nemocnice za zpronevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikánský soud v sobotu shledal vinným bývalého ředitele dětské nemocnice v Římě Giuseppeho Profitiho za zneužití pravomocí. Soud mu za to vyměřil jednoletý podmíněný trest. Odsouzen byl za to, že umožnil použít peníze darované nemocnici Bambino Gesú k renovaci bytu kardinála Tarcisia Bertoneho. Jde o 422 000 eur (téměř 11 miliónů korun).

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Nemocnice Bambino Gesú v Římě patřící Vatikánu

Článek

Profiti stál v čele nemocnice a on i jeho právník se u soudu bránili tím, že peníze použité na opravu nebyly zpronevěřeny, ale že šlo o investici. Nemocnice totiž chtěla byt používat pro dárcovské akce. Profiti řekl, že jako investice se peníze teď nejeví, protože nové vedení nemocnice změnilo "styl získávání darů".

Proces byl zahájen v červenci a kromě Profitiho byl souzen také bývalý pokladník nemocnice Massimo Spina, nikoli ale Bertone.

Za papeže Benedikta XVI. byl Bertone státním sekretářem a tvrdí, že o zpronevěře nevěděl. V roce 2015 ale věnoval nemocnici 150 000 eur (3,9 miliónu korun), i když tehdy sdělil, že nejde o náhradu za zneužité prostředky, nýbrž o dobrovolný dar.

Luxusní Bertoneho byt má 400 metrů čtverečních a bývalý státní sekretář jeho velikost odůvodnil tím, že tam s ním bydlí řádové sestry, které mu pomáhají. Před soudem nestál ani stavitel, který dostal údajně za provedené práce zaplaceno dvakrát.

Spinu v sobotu soud pro nedostatek důkazů osvobodil. Prokuratura původně žádala tříletý trest a v obvinění stálo, že se obžalovaní dopustili zpronevěry. Podle agentury AP ale soud Profitiho uznal vinným z méně závažného činu, totiž ze zneužití pravomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám