Hlavní obsah

EU se začne připravovat na debatu s Británií o tom, co bude po brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie se začne připravovat na vyjednávání o vztazích s Velkou Británií po jejím vystoupení v březnu 2019. Podle britské stanice BBC to předkládá návrh připravený předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem pro summit rady, který se uskuteční příští týden. Na to, aby se kromě vypořádání brexitu začalo mluvit i o nastavení budoucích vztahů, naléhají Britové.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem

Článek

Návrh, který ovšem ještě nemusí být příští týden v Bruselu schválen, předpokládá, že 27 zbylých zemí EU začne „co nejdříve“ vést diskusi o tom, jak má vypadat přechodné období po brexitu v březnu 2019 a v prvé řadě vzájemný obchod s Británií. Jasno by mohlo být do prosincového summitu, takže Donald Tusk předpokládá, že by jednání s Brity o volném obchodu po brexitu mohla začít ještě na konci roku.

Londýn už dříve uvedl, že by chtěl, aby volný obchod zboží a služeb a bezcelní pravidla platila dočasně i po brexitu.

BBC návrh hodnotí jako vstřícný krok ze strany Unie, navzdory tomu, že hlavní vyjednavač EU ve čtvrtek v Bruselu po skončení pátého kola vyjednávání s britskou stranou prohlásil, že rozhovory uvázly a on nemůže Evropské radě doporučit zahájit další fázi rozhovorů o budoucnosti. [celá zpráva]

EU nadále očekává významnější posun ve třech otázkách: irské hranice po brexitu, práv tří miliónů občanů Unie v pobrexitové Británii a v otázce finančního vyrovnání. K tomu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek při setkání se studenty v Lucemburku řekl: „Když sedíte v baru a objednáte si 28 piv, a pak najednou jeden z vašich kolegů vstane a odejde bez placení, tak to nejde. Musí zaplatit.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám