Hlavní obsah

V Sarajevu zprostili viny muslimského velitele Srebrenice

Soud v Sarajevu v pondělí zprostil obžaloby z válečných zločinů bývalého velitele bosenské, převážně muslimské, armády ve Srebrenici Nasera Oriče. Dnes padesátiletý Orić byl v tomto soudním řízení konkrétně obžalován z účasti na zabití tří srbských zajatců v roce 1992.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Naser Orić na fotografii z roku 2008

Článek

Proces byl sledován s velkou pozorností zejména mezi Bosňáky (dříve Muslimové) a Srby. Pro Bosňáky je Orić hrdinným obráncem srebrenické enklávy na východě Bosny během války v letech 1992 až 1995. Srbové ho ale viní z odpovědnosti i z účasti na zabíjení Srbů ve vesnicích v okolí Srebrenice.

Rozhodnutí soudu podle prezidenta bosenských Srbů Milorada Dodika dokazuje, že válečné zločiny spáchané na Srbech potrestány nebudou. "Muslimský soudce soudí muslima," řekl Dodik, čímž podle agentury AFP naznačil, že pondělní rozhodnutí povede k referendu bosenských Srbů, zda společné soudy nerespektovat.

Bosenský soud ostře kritizoval také Bělehrad. "Soud, který je schopen zprostit obžaloby řezníka Nasera Oriče, je institucí, jež ohrožuje mír, bezpečnost, důvěru a vyrovnání se s válkou na celém Balkáně," řekl srbský ministr obrany Aleksandar Vulin.

Bosňáci verdikt očekávali

Verdikt naopak našel své zastánce u rodin Bosňáků, kteří se stali obětí srebrenického masakru. "Vzhledem k tomu, že ten muž není vinen, jsme takový verdikt očekávali," řekla Kada Hoticová, jejíž syn, manžel a oba bratři byli zabiti v Srebrenici.

Orić ze Srebrenice uprchl díky vrtulníku, který byl pro něj poslán, nedlouho před tím, než se města v červenci 1995 zmocnila bosenskosrbská armáda. Po ovládnutí Srebrenice, jež měla být bezpečnou zónou OSN, následoval nejhorší masakr v Evropě od druhé světové války, během něhož bylo povražděno na 8000 muslimských mužů, včetně starců a chlapců.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) už Oriče soudil a v roce 2006 ho potrestal dvěma roky vězení za nepřímý podíl na zavraždění a mučení zajatých Srbů v letech 1992 a 1993. O dva roky později ho ale v odvolacím řízení k nelibosti Srbska všech obvinění zprostil, přičemž zmínil zločiny v období od září 1992 do března 1993.

Zabito skoro 2500 Srbů

Srbsko ale na Oriče vydalo v roce 2014 zatykač kvůli podezření z jiných zločinů, jež nebyly předmětem procesu před ICTY. Šlo o vraždy devíti srbských civilistů spáchané ve vesnicích Zalazje, Lolići a Kunjerac u Srebrenice již v červnu 1992.

Na základě srbského zatykače zadrželo Oriče v polovině roku 2015 Švýcarsko. Žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání ale kromě Srbska podala i Bosna, která nakonec právní bitvu o extradici vyhrála. V procesu v Sarajevu byl nyní Orić obžalován spolu s bývalým spolubojovníkem Sabahudinem Muhičem z účasti na zavraždění tří srbských zajatců.

Oriče, který měl za války na starosti obranu Srebrenice, Srbsko viní z odpovědnosti za výpady muslimských oddílů do více než padesátky srbských obcí v okolí Srebrenice a Bratunace, při nichž prý byly brutálně povražděny desítky tamních Srbů. Sdružení válečných obětí podle agentury AFP tvrdí, že během války bylo v této oblasti zabito 2428 srbských civilistů a vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám