Hlavní obsah

Navalného přívrženci demonstrují na Putinovy narozeniny, policie začala zatýkat

Moskva
Aktualizováno

Ruská policie začala v sobotu odpoledne zatýkat účastníky nepovolené demonstrace na podporu uvězeného opozičního předáka Alexeje Navalného v centru Moskvy. Počet demonstrantů odhadla policie na asi sedm stovek, nezávislá média na několik tisíc. „Rusko bude svobodné“ a „Rusko bez Putina“, skandoval dav. Policie zatím zadržela 132 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Navalného přívrženci demonstrují na Putinovy narozeninyVideo: Reuters

 
Článek

„Policisté zatýkají především lidi, kteří přišli na Puškinovo náměstí s letáky,“ napsala agentura Interfax a dodala, že náměstí je obklopeno policejními auty, obrněnými vozidly a antony, určenými k přepravě zatčených.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Záběr z jedné z dřívějších demonstrací v Moskvě.

Z policejních tlampačů znějí výzvy, aby se demonstranti rozešli a nepřekáželi dalším občanům.

Podle serveru newsru.com část demonstrantů přešla od Puškinova pomníku až na Manéžní náměstí před Kremlem. „Vše nejlepší a sbohem“, pokřikovali lidé na adresu prezidenta Vladimira Putina, který dnes slaví 65. narozeniny.

Ruská policie se rozmisťuje kolem demonstrantů

Později policie cestu tímto směrem přehradila, uvedl zpravodaj listu Kommersant, který počet demonstrantů odhadl na 2 500.

Demonstrace po celém Rusku

Od Vladivostoku po Petrohrad se scházejí lidé na demonstracích na podporu prezidentské kandidatury Navalného. Ze 79 akcí úřady povolily jen 17, poznamenal newsru.com.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Policista sleduje protestanty během demonstrace na podporu Alexeje Navalného v Moskvě

K nepovoleným se počítají i akce v Moskvě a Petrohradu, kde mají demonstrace vyvrcholit. Policie podle médií zatýká hlavně organizátory a koordinátory těchto akcí.

„Demonstranti požadují hlavně politické soupeření, tedy připustit k prezidentským volbám Alexeje Navalného a další kandidáty,“ napsal list Kommersant na svém webu.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Podporovatelé opozičního lídra Alexeje Navalného demonstrují v Moskvě

Sám Navalnyj si momentálně odpykává za mřížemi 20 dní za výzvy k nepovoleným shromážděním. Své uvěznění označil za narozeninový dárek Putinovi.

Navalnyj byl letos odsouzen už potřetí. Opozičník vede volební kampaň i přesto, že podle volební komise kvůli pravomocnému odsouzení kandidovat v prezidentských volbách v březnu 2018 nemůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám