Hlavní obsah

Britský komik přerušil projev Mayové. Předal jí výpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Britský komik Simon Brodkin ve středu narušil projev premiérky Theresy Mayové na závěr výroční konference Konzervativní strany v Manchesteru. Dostal se až k řečnickému pultíku a předal jí formulář P45, což je v Británii listina, která provází ukončení pracovního poměru. Přitom jí řekl, že jí výpověď posílá ministr zahraničí Boris Johnson.

Komik Brodkin předal britské premiérce Mayové symbolickou výpověď Video: Novinky/Reuters

 
Článek

„Boris mi řekl, ať vám dám tohle,“ řekl Brodkin Mayové, která v překvapení formulář převzala, načež ho položila pod pultík. Až v této chvíli zasáhla ochranka a herce vyvedla ze sálu, který hromadně skandoval: „Ven, ven!“

Mayová poté svým spolustraníkům z konzervativní strany řekla: „Jedna osoba, které bych nejraději předala P45, by tu byla. Jeremy Corbyn!“ Za narážku na šéfa konkurenční labouristické strany si vysloužila potlesk.

Podle serveru deníku Telegraph Brodkin, který je znám svými provokativními kousky, po vyvedení do předsálí médiím zopakoval, že ho poslal Johnson. „Boris mi řekl na jednom z těch kuloárních setkání: ‘Udělej mi laskavost, synku, a dej Therese tohle, už je na čase, aby se věci pohnuly.’ Byla to výpověď od Borise. Říkal: ‘Buď já, nebo ona.’ ”

V britských médiích se v minulosti objevily spekulace, že právě Johnson by mohl premiérku Mayovou brzy nahradit po výrazném neúspěchu konzervativců v parlamentních volbách.

Delegáti konference vyjádřili nespokojenost s prací ochranky, která Brodkinovi umožnila dostat se až k Mayové.

Dohoda o brexitu bude dobrá pro nás i EU

Mayová, která se během projevu potýkala s neustávajícím kašlem, ve svém vystoupení ujistila, že Británie dosáhne v rozhovorech o brexitu dohody dobré pro Londýn i Brusel, pokud k nim přistoupí ve správném duchu spolupráce a přátelství.

„Jste tu vítáni,” řekla premiérka na adresu občanů Evropské unie, kteří žijí v Británii. „Chceme, abyste zůstali,” dodala. Otázka budoucích práv občanů EU v Británii a Britů v zemích evropské sedmadvacítky je jednou ze zásadních sporných témat při jednáních o brexitu.

Mayová se zároveň spolustraníkům omluvila za výsledek červnových předčasných voleb, po kterých konzervativci ztratili absolutní většinu v parlamentu. Volby přitom sama vyvolala ve snaze posílit svou pozici před rozhovory o brexitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám