Hlavní obsah

Španělsko je nedemokratické, píše evropský tisk a vyzývá Rajoye k demisi

Brutální zásah proti referendu v Katalánsku odsoudila většina evropských listů. Španělskou vládu označily za nedemokratickou a diktátorskou a její premiér Marian Rajoy by měl odstoupit. Zmiňují však, že policejní zásah je ostudou pro celou Evropu.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Policie při potyčce s účastníky referenda nedaleko jedné ze škol, kde byly volební urny.

Článek

„Potvrdily se nejhorší obavy. Španělská vláda Mariana Rajoye referendum o nezávislosti Katalánska potlačila za použití policejního násilí. Nesčetně voličů bylo zmláceno nebo zraněno gumovými projektily,” napsal list Neue Osnabrücker Zeitung. „Takto s jinak smýšlejícími zacházejí diktátoři, ne demokraté. Barcelonská krvavá neděle je ostudou pro Evropu,” nešetřil kritikou deník, podle něhož je jen na Kataláncích, aby rozhodli, zda má smysl odtrhnout se od Španělska. Po násilnostech bude podle něj volání po nezávislosti tak hlasité jako nikdy.

„Katalánští separatisté vyhráli,” uvedl list Frankfurter Rundschau, podle něhož jejich vítězství spočívá jednak v tom, že se referendum vůbec uskutečnilo, a jednak v brutálním postupu policistů, který viděl celý svět. „Je to katastrofa pro Rajoye. A katastrofa pro Španělsko,” dodal list.

Premiér by měl odstoupit

Kritický vůči postupu španělské vlády je i deník Rheinische Post, podle kterého bylo dění nepřijatelné: „Je jedno, jak referendum v Katalánsku dopadne. Jeho průběh byl ostudný. Byla to katastrofa pro civilizovanou zemi. Vypadá takhle demokracie v jedné z důležitých zemí Evropské unie? Ne, tak to nemůže být.”

Foto: Yves Herman, Reuters

Muž v Barceloně ukazuje lidem před volební místností hlasovací urnu pro vládou zakázané referendum o nezávislosti Katalánska

Španělsko podle deníku musí udělat vše, aby se vrátilo k demokratickým zvyklostem. Premiér Rajoy by měl odstoupit, protože je zodpovědný za nepřiměřené policejní zásahy. Politicky a právně má sice Rajoy pravdu, když tvrdí, že referendum bylo protiústavní, to ale podle Rheinische Post nemůže znamenat, že policie bude zasahovat takovýmto způsobem.

„V této konfrontaci je španělská vláda v právu. Brání v Katalánsku jeden ze základů demokracie: Politici se musí podřídit zákonům a rozhodnutí soudů,” konstatuje v poněkud odlišném tónu deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. I podle něj ale vláda v Madridu nese velkou zodpovědnost za to, že situace nyní vypadá tak bezvýchodně.

Španělského premiéra Rajoye nešetří ani vlámský De Standaard: „Španělský premiér v posledních dnech ukázal, jak umí věci nezvládnout. Tento pravicový konzervativec nemá mezi svými demokratickými evropskými kolegy co pohledávat,” napsal deník.

Foto: Albert Gea, Reuters

Policejní brutalita během potlačení referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku

Katalánský premiér podle něj zneužil jednostranné referendum jako vlastní politický nástroj. Brutální a masivní použití policejní síly proti neozbrojeným civilistům podle listu způsobilo, že skutečný výsledek katalánského referenda už není důležitý.

Facka demokratické Evropě

„Je složité nějak charakterizovat přístup španělské ústřední vlády, která, ač měla za sebou sílu právní a ústavní legitimity, zvolila k likvidaci 'referenda' jen brutální sílu,” napsal komentátor Jurek Kuczkiewicz v belgickém listu Le Soir. Zdůraznil, že místo návratu k politickým jednáním se použily gumové projektily proti hlasujícím.

Foto: Albert Gea, Reuters

Policejní brutalita při potlačení referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku

„Panický strach ze snah o nezávislost a objektivní vazby mezi ústředními vládami převážily nad jemným úsudkem a odvahou, v pasti mezi protichůdnými principy ústavnosti a práva na sebeurčení,” napsal komentátor. Připomněl nepoměr mezi tvrdým právním postupem vůči Polsku kvůli stavu vlády práva v této zemi a absencí jediného slova pochybností o přístupu Madridu. Podle něj proto prohrála také Evropa. Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf britské protievropské strany UKIP Nigel Farage se mohou radovat, vždyť na evropskou demokracii v podání španělských a katalánských lídrů byla radost pohledět. A EU a její představitelé se věc nepokusili nejen ovlivnit, ale vůbec i komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám