Hlavní obsah

Jednání o Brexitu nepokročila. Ale snažíme se, ujistil Tusk po schůzce s Mayovou

Londýn

V jednáních o odchodu Velké Británie z Evropské unie ještě nebylo dosaženo dostatečného pokroku, aby se dalo posunout do další fáze dialogu o vzájemných vztazích. Uvedl to předseda Evropské rady Donald Tusk po úterní schůzce s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Londýně. Uvítal ale nový konstruktivní a realistický tón v přístupu britské vlády.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

"O našich budoucích vztazích s Velkou Británií budeme diskutovat, jakmile bude dosaženo takzvaného dostatečného pokroku," řekl Tusk. "Tvrdě pracujeme. Ale pokud se mě zeptáte, tak bych řekl, že ještě není dostatečný pokrok. Ale budeme na tom pracovat," dodal.

Británie chce posunout jednání od vypořádání rozpočtových závazků spolu s blokem otázek o budoucím postavení občanů EU žijících na ostrovech k diskusi o budoucích obchodních vztazích.

"Tím, že budeme kreativní v přístupu k těmto otázkám, budeme schopni najít řešení, která budou fungovat jak pro zbývající sedmadvacítku (států v EU), tak i pro Spojené království, a udrží spolupráci a partnerství mezi Spojeným královstvím a EU," řekla Mayová Tuskovi.

Rozdílné představy

Podle představ EU by měla jednání v nynější první fázi, tedy o podobě samotného britského odchodu na konci března 2019, výrazně pokročit před tím, než se bude možné začít s Londýnem bavit o budoucnosti vzájemných vztahů.

Hlavní unijní vyjednávač pro brexit Michel Barnier předpokládal, že tento posun potvrdí summit EU na konci října, nyní se už ale diplomaté často zmiňují spíše až o vrcholném setkání šéfů států a vlád unie v prosinci.

Až dosud také přetrvával rozpor ohledně klíčové otázky finančního vyrovnání a závazků, které má Londýn dodržet. Ta je pro EU jednou ze tří základních věcí, které musí být vyřešeny před posunem rozhovorů do další fáze, tedy k budoucnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám