Hlavní obsah

Mešitu ve Švédsku zachvátily plameny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Örebra

Mešitu v obci Vivalla u Örebra ve středním Švédsku v noci na úterý zachvátil požár. Škody jsou značné, nikdo ale neutrpěl zranění. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že mohlo jít o žhářství, a zadrželi v té souvislosti jednu osobu. Podle serveru Local to v úterý oznámila švédská policie. Dodala, že ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měl případný pachatel politické nebo náboženské pohnutky.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Hasiči zasahují na místě požáru.

Článek

Hasiči byli na místo požáru přivoláni v úterý okolo dvou hodin ráno. Když dorazili na místo, byla už mešita v plamenech. Hašení proto trvalo déle než pět hodin.

„Situace je teď taková, že některé části budovy stále hoří, a doufáme, že se nám podaří zachránit další,“ hlásil v 6.30 ráno jeden z hasičů, Ulf Jacobsen.

Foto: Kicki Nilsson/TT, ČTK/AP

U jedné z budov se zřítila střecha

U jedné z budov se zhroutila střecha, druhou poškodil kouř a voda použitá k hašení a třetí se zdá být nepoškozena.

Sunnitští muslimové komplex v roce 2007 převzali od jehovistů. Podle webových stránek mešity ji každý měsíc navštíví pět tisíc věřících z 25 zemí světa. Již v roce 2014 neznámý pachatel hodil do okna zápalnou lahev, požár se ale tehdy nerozšířil.

Švédská policie v letošní zprávě označila oblast Vivalla jako jednu z hlediska kriminality „nejzranitelnějších v zemi“. Situace je podle strážců zákona natolik akutní, že jim klade překážky při plnění jejich úkolů, konstatoval Local.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám