Hlavní obsah

Češi jsou prý nejnezdravější na světě, pijí, kouří a přejídají se

Česká republika je nejnezdravější zemí na světě, co se týče obezity a konzumace alkoholu a tabáku. Alespoň to tvrdí britská firma Clinic Compare, která jinak svým klientům nabízí kosmetické operace. Autorům studie ve zmíněných kategoriích naopak vyšel jako nejzdravější země Afghánistán.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Autoři žebříček sestavili po porovnání údajů z různých zdrojů včetně Světové zdravotnické organizace a americké CIA. Tvrdí, že jen málokdo ve světě konkuruje Čechům v holdování alkoholu, protože každý z nich za rok průměrně vypije 13,7 litru čistého alkoholu, což představuje 550 panáků.

A jelikož Češi současně patří mezi nejnáruživější kuřáky – studie řadí ČR na 11. místo ve světě –, jsou po celkovém porovnání mezi největšími hříšníky na špici. Přitom v České republice mají jedny z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů z celé Evropské unie, dodává britská společnost.

Nezdravě podle ní žije vůbec celá východní Evropa. Mezi desítkou nejhorších je hned osm zemí z tohoto regionu a jedinou neevropskou zemí, která jim konkuruje, jsou USA, kde má 35 procent dospělých „bezpečnou nadváhu“. Jinak je ale oblastí, kde lidé trpí nejvíce nadváhou, Oceánie. Nejhůře jsou na tom konkrétně lidé na Tonze, Kiribati, Tuvalu a Fidži.

Nejnezdravější země podle Clinic Compare
1. Česká republika
2. Rusko
3. Slovinsko
4. Bělorusko
5. Slovensko
6. Maďarsko
7. Chorvatsko
8. Polsko
9. Lucembursko
10. Litva a USA

Naopak nejzdravěji podle zmíněných měřítek žijí lidé ve válečném Afghánistánu, kde je druhý nejnižší výskyt obezity ve světě, alkohol se tam pije pomálu a průměrně tam každý za rok vykouří „jen” 83 cigaret.

Nejzdravější země podle Clinic Compare
1. Afghánistán
2. Guinea
3. Niger
4. Nepál
5. Demokratická republika Kongo
6. Eritrea
7. Malawi
8. Somálsko
9. Mosambik
10. Etiopie

Anketa

Je pro vás důležitý zdravý životní styl?
Ano
66,1 %
Ne
33,9 %
Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám