Hlavní obsah

Od Merkelové zběhli voliči hlavně ke Svobodným, AfD sebrala voliče všem

Berlín

Jasné vítězství CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, ale s největší ztrátou, a historický nástup krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) do parlamentu. To jsou nejpozoruhodnější výsledky nedělních parlamentních voleb v Německu. Stanice ARD zmapovala, k jakým stranám voliči zběhli od kancléřčiných konzervativců a jací voliči přešli k AfD.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Volební lídr Alternativy pro Německo (AfD) Alexander Gauland

Článek

Koalice CDU/CSU získala navíc jen 400 tisíc hlasů, v drtivé většině prvovoličů či lidí, kteří v minulých volbách nevolili. Konzervativcům Angely Merkelové se podařilo odloudit jen dosavadní voliče sociální demokracie, vcelku ale jen poměrně zanedbatelných 20 tisíc.

Proti tomu se její dosavadní voliči masivně rozhodli volit jiné, a nejvíc Svobodné (FDP), kteří se díky tomuto odklonu dostali po pauze znovu do parlamentu. Svobodní “odčerpali“ CDU/CSU 1 360 000 hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Přesun voličů u CDU/CSU oproti minulý volbám

Další významnou ztrátu uštědřila konzervativcům AfD. K těm přeběhlo 980 000 lidí, kteří v minulých volbách v roce 2013 volili stranu kancléřky Merkelové.

Další desetitisíce jejích voličů se letos rozhodly dát hlas Levici (90 000), Zeleným (30 000) a dalším stranám (60 000).

AfD vzala voliče všem

Alternativa pro Německo se dostala poprvé do parlamentu, když získala téměř 13 procent hlasů. Tento úspěch korunuje skutečnost, že AfD získala nové voliče z celého spektra. Kromě zmíněných 980 000 voličů CDU/CSU dostala na svou stranu i 470 000 dosavadních voličů SPD, 400 000 příznivců Levice, 40 000 voličů Zelených i Svobodných, 690 000 lidí, kteří volili jiné strany, a 1 200 000 prvovoličů či nevoličů z minula.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaké voliče získala AfD

Německá média už v neděli upozornila, že AfD sbírala body hlavně v bývalém východním Německu. Nejvíce se jí dařilo v Sasku, kde dokonce nejtěsnějším rozdílem jedné desetiny procenta porazila suverénní CDU. Alternativě odevzdalo hlas 27 procent saských voličů. AfD má v této spolkové zemi pevnou základnu a kandidovali zde všichni její předáci Alice Weidelová, Alexander Gauland i Frauke Petryová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zisky a ztráty stran ve volbách v Německu

Foto: David Ryneš, Novinky

Zisky a ztráty mandátů v Německu

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozložení křesel v Bundestagu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám