Hlavní obsah

Hráči amerického fotbalu vzdorují Trumpovi. V Londýně opět poklekli při hymně

Londýn
Aktualizováno

Hráči dvou týmů amerického fotbalu Baltimore Ravens a Jacksonville Jaguars v neděli společně poklekli na londýnském stadiónu ve Wembley, když zněla hymna USA. Za toto gesto, které má uctít černošské oběti policejního násilí, se do sportovců už dřívě vulgárně pustil prezident Donald Trump.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protest hráčů amerického fotbalu Video: AP

 
Článek

Neklečeli oba kouči, kteří ale ohnuli paže. Hráči poklekli při americké hymně Star-Spangled Banner, nicméně povstali při britské hymně God Save the Queen, která ve Wembley, kde se zápas mimořádně konal, také zazněla.

Majitel týmu jaguárů Steve Bisciotti hned poté, co odezněla hymna, zveřejnil na Twitteru záběr hráčů klečících na jednom koleni se slovem Jednota. Klečeli všichni.

„Jsme si vědomi vlivu, kteří naši hráči mají. Respektujeme jejich demonstraci a na sto procent je podporujeme. Všechny hlasy musejí být slyšet, to je demokracie v té nejvyšší formě,“ uvedl Bisciotti.

Trump majitele klubu vyzval, aby hráče, kteří nestojí při hymně, vyhodil.

Výrok majitele Bisciottiho

Trumpův vulgární výpad

Trump kritizoval hráče za to, že klečí na jednom koleni při hymně, což je podle něj urážkou vlajky a země. „Neměli byste radost, kdyby jeden z majitelů NFL vytáhl hned toho zkurvysyna z trávníku, když neprojevuje respekt naší vlajce?“ dotázal se Trump na mítinku svých příznivců v Alabamě.

Vyzval diváky, aby nechodili na zápasy, dokud nebudou hráči ctít vlast a její symboly. Pak se podle něj situace rychle změní.

Foto: Paul Childs, Reuters

Hráči týmu amerického fotbalu Jacksonville Jaguars klečí ve Wembley

Kromě zápasu ve Wembley se má v neděli konat také třináct utkání v USA a očekává se, že i na těch budou hráči opět klečet. Někteří přední hráči to už dali najevo, když zveřejnili na sociálních sítích fotografie, jak klečí na jednom koleni.

Hráči týmu Pittsburgh Steelers zašli dokonce tak daleko, že během hymny zůstali v šatnách.

Trump poprvé zkritizoval hráče amerického fotbalu v projevu v pátek a pokračoval v tom i v sobotu u basketbalistů, když zrušil tradiční pozvání do Bílého domu hráči vítězného týmu loňského ročníku ligy Golden State Warriors Stephenu Currymu.

Protest se mezitím rozšířil i do dalších sportů, například do baseballu, kde při hymně klečel chytač Oakland A´s Bruce Maxwell.

Basketbalista LeBron James označil amerického prezidenta za řiť a podobné slovo použil i hráč amerického fotbalu LeSean McCoy. I komisař ligy amerického fotbalu Roger Goodell dal najevo nesouhlas s Trumpovými výroky, které dělí společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám