Hlavní obsah

V Británii obvinili tři muže z příslušnosti ke skupině, která dříve schvalovala vraždu poslankyně

Britské úřady v pondělí obvinily na základě protiteroristického zákona tři muže, včetně dvou aktivních vojáků, z příslušnosti k neonacistické skupině. Obvinění se týká mužů ze skupiny pěti osob, které policie zadržela minulý týden. Dva muže nakonec propustila. Skupina dříve schvalovala zavraždění poslankyně Jo Coxové.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Účastníci pietní akce za zavražděnou poslankyni Jo Coxovou. Snímek z loňského června.

Článek

Muži ve věku od 22 do 32 let byli zadrženi na základě podezření z podílu na páchání, přípravě a podněcování teroristických činů a z členství v organizaci Národní akce. Ta se loni stala první krajně pravicovou organizací postavenou mimo zákon v Británii. Organizace předtím schvalovala zavraždění poslankyně Jo Coxové.

V Británii nyní platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení, což znamená, že teroristický útok je vysoce pravděpodobný. Islámští radikálové letos zabili v Londýně a Manchesteru 35 lidí a v červnu zemřel muž poté, co do davu věřících poblíž londýnské mešity najela dodávka.

Minulý měsíc policie oznámila, že od loňského června, kdy labouristickou poslankyni Coxovou zabil muž posedlý nacistickou ideologií, zaznamenala dvojnásobný nárůst počtu hlášení o osobách podezřelých z krajně pravicového extremismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám