Hlavní obsah

Saakašvili nejprve uvázl v Polsku, pak se za pomoci příznivců násilím dostal na Ukrajinu

Kyjev
Aktualizováno

Gruzínský exprezident a bývalý oděský gubernátor Michail Saakašvili se násilím dostal na Ukrajinu. Na pokyn Kyjeva byl v neděli nejprve v polském městě Przemyśl zadržen mezinárodní rychlík ukrajinských státních železnic, v němž chtěl na Ukrajinu Saakašvili vycestovat. Pak to Saakašvili zkusil autobusem, ale ani to se nepodařilo. Nakonec jeho příznivci prolomili policejní kordon na ukrajinském přechodu Šehyni a přetáhli Saakašviliho na ukrajinskou stranu.

Foto: Monika Scislowska, ČTK/AP

Gruzínský exprezident a bývalý oděský gubernátor Michail Saakašvili hovoří s médii na ukrajinsko-polském přechodu Šehyni.

Článek

Silnici před přechodem zatarasila speciální jednotka ukrajinské policie, která autobusu znemožnila další cestu.

Agentura Ukrinform oznámila, že přechod byl uzavřen kvůli zprávě o ukryté výbušnině. Hraniční objekty prý musejí zkontrolovat přivolaní ženisté a pracovníci tajné policie SBU. Saakašvili oznámil, že se z Šehyni nehodlá vzdálit. Nakonec jeho stoupenci prorazili policejní kordon a převedli gruzínského exprezidenta na Ukrajinu. Policie nezasáhla.

Saakašvili pak pokračoval v cestě až do Lvova. Tam ho podle místních novinářů přivítaly davy lidí výkřiky „Vítej ve Lvově” a „Sláva Ukrajině”. Při pochodu ulicemi města Saakašviliho doprovázela kromě jeho stoupenců i řada opozičních poslanců včetně vůdkyně strany Vlast a bývalé premiérky Julije Tymošenkové. V davu byl zahlédnut i lvovský starosta Andrij Sadovyj, vůdce parlamentní strany Svépomoc.

Osoba bez dokladů

Mluvčí ukrajinské společnosti Ukrzaliznycja už dříve během neděle oznámila, že se v zastaveném vlaku nacházela „osoba bez dokladů potřebných ke vstupu do země”. Saakašvili je v Kyjevě v nemilosti kvůli ostré kritice vlády prezidenta Petra Porošenka.

Bývalý gruzínský prezident, který je ve vlasti stíhán pro údajné překročení pravomocí, byl nedávno zbaven ukrajinského občanství a už v roce 2015 ztratil i občanství gruzínské.

Porošenko původně Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roce 2015 mu svěřil post oděského gubernátora. Později ale gruzínský exprezident Porošenka tvrdě kritizoval za to, že prý váhá v zemi s reformami a otevírá dveře korupčníkům. Saakašvili se s ním rozešel a založil na Ukrajině vlastní politickou stranu. Zpráva o odebrání ukrajinského občanství ho zastihla v cizině.

Ve vlaku je i Tymošenková

Pokus o návrat na Ukrajinu ohlásil Saakašvili předem, na polsko-ukrajinském přechodu ho podle agentury Unian očekávaly davy příznivců a novinářů. Spolu s ním ve vlaku, který zůstal stát na perónu v Przemyślu, cestovalo několik opozičních poslanců ukrajinského parlamentu v čele s hlasitou kritičkou Porošenka, bývalou ukrajinskou premiérkou a šéfkou strany Vlast Julijí Tymošenkovou.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Bývalá ukrajinská premiérka a šéfka strany Vlast Julije Tymošenková.

Rychlík spojující Przemyśl s Kyjevem měl mít po přejezdu polsko-ukrajinské hranice první zastávku ve Lvově, kde původně chtěl Saakašvili vystoupit. Hranici ale souprava nepřekročila, protože vedení ukrajinských železnic ji ještě na polském území zadrželo.

Polské úřady zatím dávají od incidentu ruce pryč s tím, že vlak patří Ukrajině. Ukrajinská prezidentská kancelář konflikt v Premyślu nekomentovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám