Hlavní obsah

Politico: Pro politika Trumpova typu je ČR nejlepší zemí v Evropě

Washington
Aktualizováno

Česká republika je ze všech evropských zemí nejpříznivěji nakloněna tomu, aby lidé volili do nejvyšších politických funkcí osobnosti typu Donalda Trumpa. Naznačuje to americký server Politico, který se pokusil sestavit žebříček deseti nejvíce „trumpujících” zemí v Evropě.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

V tomto žebříčku, který je podle serveru „zcela nevědecký”, se za Českem umístily Itálie, Rusko, Turecko a Maďarsko, které už „trumpovské” lídry měly či mají.

Na šesté příčce žebříčku figuruje Ázerbájdžán, následovaný Polskem, Bulharskem a Maltou. Na sdílené desáté příčce pak skončily Francie a Británie.

Před sestavením svého žebříčku „trumpovatelnosti” si redaktoři serveru Politico položili otázku, ve které zemi by „evropský Donald Trump” měl největší šanci na zvolení. Ve 47 evropských zemích pak hodnotili na škále od jedné do deseti jednotlivé projevy takových tužeb voličů, které jsou charakteristické pro voličskou základnu amerického prezidenta. Mezi hodnocenými faktory tak byla touha po změně, touha po silném vůdci či míra nedůvěry vůči svobodným médiím.

Podle průzkumu společnosti Pew Research Center je Trump ve světě všeobecně nepopulární. V Evropě pouhá pětina dotázaných uvedla, že Trump bude dobrým prezidentem, a to mezi nimi byli i ruští „trumpofilové”, připomněl Politico. Průzkum ale nevyjevil celou pravdu.

Babiš důkazem

„Trumpismus”, jenž se projevuje například směsicí charismatu a arogance či odmítáním volného obchodu nebo otevřených hranic vůči migrantům, je přitom podle serveru nejžádanější v České republice. Stejně jako v USA mu v Česku otevírá příležitost nespokojenost s tradičními politickými stranami.

„Pokud by se někdo jako Donald Trump (v ČR) ucházel o úřad, měl by velkou šanci být zvolen – a opravdu ji někdo má,” píše Politico. Andrej Babiš, který se prý po říjnových volbách pravděpodobně stane premiérem, byl v minulosti s Trumpem opakovaně srovnáván, podotýká Politico.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

„Některé podobnosti jsou zjevné: Babiš je miliardář bez předchozích politických zkušeností, který se sám prezentuje jako outsider; je známý svými politicky nekorektními vyjádřeními, mnohdy o migrantech přicházejících do země; a obhajoval přísnou imigrační politiku, která zahrnuje nikoli zeď, ale 'pevnost', která migranty udrží venku,” vyjmenovává Politico.

Babiš ale má i další trumpovské vlastnosti. „Babiš podporuje zvyšování výdajů na obranu, ale zdráhal se dát víc peněz na zdravotnictví, když byl v roce 2016 ministrem financí, což z něj činí jednoho z mála evropských vůdců, jimiž jsme se zabývali, kteří měli něco společného s Trumpovou zdravotnickou politikou,” uvedl server příklad další podobnosti.

Pokud jde o aroganci, tu prý Babiš prokázal, když odmítl své srovnávání právě s Trumpem s poukazem na to, že na rozdíl od něj nikdy nezkrachoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám