Hlavní obsah

Německý ministr zavrhuje krácení subvencí za vzdor proti kvótám

Právo, DPA, nek

Krácení evropských dotací zemím, které se brání přijímat uprchlíky na základě systému kvót, není podle německého ministra vnitra Thomase de Mai­zièra (CDU) řešením. Ministr to řekl v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku Passauer Neue Presse.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere

Článek

De Maizière se tak ohradil vůči Martinu Schulzovi, šéfovi německé sociální demokracie (SPD), který požadoval finanční postih těch zemí EU, jež se nechtějí podílet na přijímání migrantů.

„Kdybychom museli krátit prostředky EU, abychom si vynutili naplnění rozsudků, byla by na tom Evropská unie opravdu špatně,“ řekl de Maizière.

„V současnosti usilujeme o vznik nového, solidárního azylového systému EU. Veřejné výhrůžky jako ty od pana Schulze tato těžká jednání spíše ztěžují, než aby je ulehčovaly,“ dodal de Maizière.

Schulz po středečním výroku Soudního dvora EU, jímž zamítl žalobu Slovenska a Maďarska proti kvótám, řekl, že je nutné zvýšit tlak na vzpurné státy. „Kdo vypoví evropskou solidaritu v uprchlické otázce, nemůže jinde evropskou solidaritu požadovat,“ řekl Schulz. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám