Hlavní obsah

Německo kritizovalo Moskvu, že na manévry v Bělorusku posílá desetkrát více vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallin/Baku

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová obvinila ve čtvrtek Rusko, že chce poslat na manévry do Běloruska přes 100 000 vojáků a ne 13 000. Pak by se jich totiž museli účastnit zahraniční pozorovatelé. Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov ujišťoval v Baku předsedu Vojenského výboru NATO Petra Pavla, že manévry Zapad-2017 jsou čistě obranné.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová v Tallinu na setkání ministrů obrany EU

Článek

„Je nepochybné, že vidíme demonstraci síly a schopností Rusů,” prohlásila ministryně v Tallinu. „Ten, kdo o tom pochybuje, se jen musí podívat na vysoký počet sil, které se zúčastní cvičení Zapad: více než sto tisíc,” řekla podle agentury Reuters Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci, kterou uspořádala s francouzskou kolegyní Florence Parlyovou.

Agentura DPA v této souvislosti připomněla, že při účasti více než 13 000 vojáků by Rusko jako člen Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) muselo na cvičení přizvat mezinárodní pozorovatele.

I Parlyová uvedla, že Rusko záměrně ukazuje svoji vojenskou sílu.

Manévry v některých zemích vyvolaly znepokojení, protože ruské jednotky i s těžkou výzbrojí při něm budou provádět výcvik na území Běloruska, které sousedí s Ukrajinou a se třemi členskými státy Severoatlantické aliance - Polskem, Litvou a Lotyšskem.

Podle Ruska jde o obranné manévry

Agentura TASS s odvoláním na sdělení ruského ministerstva obrany napsala, že armádní generál Valerij Gerasimov předsedu Vojenského výboru NATO Petra Pavla v Baku podrobně informoval o nadcházejícím strategickém cvičení Zapad-2017, které se má konat od 14. do 20. září.

Zejména zdůraznil jeho plánovaný a obranný charakter a také to, že není namířené proti žádné třetí straně. „Toto osobní setkání demonstrovalo jasný vzájemný zájem ochránit vojenské komunikační linie v souladu s transparentní politikou NATO pokračovat na politické úrovni v dialogu s vedením Ruska,“ řekl agentuře TASS. Za hlavní cíl manévrů přitom označil zajištění bezpečnosti Ruska a Běloruska, o počtu jejich účastníků se nezmínil.

Reklama

Výběr článků

Načítám