Hlavní obsah

Rusko se chystá k útočné válce kontinentálního rozsahu, varoval Porošenko

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko doufá v úspěšná jednání se západními spojenci o dodávkách obranných zbraní, a to i kvůli hrozbě, že by Rusko mohlo po vojenském cvičení Západ 2017 vpadnout na Ukrajinu a rozpoutat válku se Západem.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Kyjev obviňuje Rusko z okupace Krymu a části Donbasu na východě Ukrajiny, kde vládní vojska třetím rokem bojují s proruskými separatisty. Moskva popírá zapojení do konfliktu, který si vyžádal na 10 tisíc mrtvých. Rusové naopak podezírají vedení v Kyjevě, že se prý stále více přiklání k pokušení vyřešit konflikt v Donbasu silou.

„Dosud nejsou žádné známky, že by Moskva byla ochotna stáhnout se z Donbasu či odejít z Krymu. Ale je stále více důkazů, že se chystá k útočné válce kontinentálního rozsahu,“ řekl Porošenko ve čtvrtek v ukrajinském parlamentu.

Tisíce vojáků v rámci cvičení Západ 2017 

Argumentoval i tím, že pod pláštíkem cvičení mohou vzniknout nová útočná uskupení ruských vojsk určená ke vpádu na Ukrajinu. K ukrajinským hranicím se již přiblížilo či blíží 7000 nákladních vagónů s ruskými vojáky a vojenskou technikou – a není zaručeno, že se po manévrech vrátí zpět do kasáren. Proto Ukrajina zesílila kontrolu na hranicích.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenská přehlídka v Moskvě ke Dni vítězství

„Nynější cvičení jsou mnohem větší (než obvykle). Je zjevné, že Kreml prověřuje, nakolik jsou k velké válce se Západem připraveny nejen ruské ozbrojené síly, ale i celý ruský stát,“ prohlásil ukrajinský prezident a citoval amerického senátora Johna McCaina, že Rusko představuje mnohem větší hrozbu než teroristická organizace Islámský stát, která – na rozdíl od Ruska – nemá vojenské možnosti, technologie a odhodlání ovládnout svět.

Moskva a Minsk před rusko-běloruskými manévry Západ 2017, které budí obavy sousedů, ujišťují, že se nechystají nikoho napadnout, cvičení má prý mít převážně obranný charakter.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Náměstek běloruského ministra obrany Oleg Bělokoněv na konferenci ke cvičení Západ 2017

Cvičení Západ 2017 se má ve vojenských prostorech v Bělorusku a Rusku konat od 14. do 20. září za účasti necelých 13 tisíc vojáků a 680 kusů techniky. Podle oficiálního scénáře manévrů se má Bělorusko s ruskou pomocí bránit před útokem tří fiktivních států.

Ukrajinci by rádi americké zbraně

Ukrajina dlouhodobě usiluje o získání zbraní z USA, které by jí pomohly vypořádat se se separatisty na Donbasu. Jedná se především o protitankové rakety FGM-148 Javelin.

O těchto střelách naváděných tepelně hovořil při své návštěvě Kyjeva na konci srpna při oslavách Dne nezávislosti americký ministr obrany James Mattis. „Obranné zbraně nikoho neprovokují, pokud nejste agresor, a Ukrajina rozhodně není agresor, protože se boje odehrávají na jejím území,“ obhajoval dodávku.

Ukrajinská armáda o takovou sílu velmi stojí. „Javeliny by mohly velmi rychle změnit rovnováhu na frontě, protože mohou efektivně bojovat s nepřátelským vybavením,“ řekl Mihailo Samus ze Střediska pro armádní a obranná studia týdeníku Ukrainian Weekly. „Učinily by útok na Ukrajinu velmi nákladným a možná by to změnilo pozice Ruska (na jednáních) v Minsku,“ dodal.

Anketa

Považujete Rusko za potenciální hrozbu?
Ano
36,2 %
Ne
63,8 %
Celkem hlasovalo 13016 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám