Hlavní obsah

Němci evakuovali přes dvacet tisíc lidí kvůli nevybuchlé bombě

Berlín

Zhruba 21 tisíc lidí, tedy téměř pětina obyvatel západoněmeckého města Koblenz, muselo v sobotu opustit své domovy kvůli odstraňování letecké pumy z druhé světové války. Nevybuchlou americkou bombu, která se našla na staveništi nové školky, pyrotechnici deaktivovali v neděli odpoledne, a evakuovaní lidé se tak mohli vrátit do svých domovů, informovala agentura DPA s odvoláním na hasiče.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Západoněmecké město Koblenz

Článek

Oblast v okolí jednoho kilometru od nebezpečného nálezu v městské části Karthause lidé museli vyklidit do sobotní jedné hodiny odpolední.

Několik dní v předstihu byla evakuována věznice, trestanci byli dočasně přemístěni do jiných nápravných zařízení.

Vyklizena musela být také dvě nádraží, nemocnice a dva domovy důchodců. Přerušena také musela být železniční doprava na levém břehu Rýna.

V neděli čeká kvůli zneškodnění jiné nevybuchlé pumy z druhé světové války evakuace více než 60 tisíc obyvatel Frankfurtu nad Mohanem. Média se shodují v tom, že to bude vůbec největší evakuace obyvatel v poválečných dějinách Německa.

Podobné evakuace jsou i více než 70 let po konci války v Německu poměrně běžné. Například v Hannoveru muselo své domovy dočasně opustit v květnu 50 tisíc lidí, v Augsburgu loni evakuovaly úřady dokonce 54 tisíc obyvatel města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám