Hlavní obsah

Nechceme fašisty. Kiska a Fico vyzvali ke spojení proti Kotlebovi

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ke spojení demokratických sil proti fašistům vyzval slovenský prezident Andrej Kiska ve svém projevu během úterních oslav 73. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání (SNP) v Banské Bystrici. „V době, kdy se v naší zemi drze roztahují pohrobkové nacistické a fašistické ideologie, nestačí jen vzpomínat a řečnit,“ zdůraznil Kiska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Hlava státu připomněla, že letos na podzim se na Slovensku konají krajské volby a Banskobystrickému kraji momentálně šéfuje předseda krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba, který označuje SNP za nejčernější den slovenské historie.

„Když vyhrál volby v Banskobystrickém kraji fašista, byl to pro většinu lidí na Slovensku šok. Když jeho strana uspěla v parlamentních volbách, byl to zřejmě pro většinu lidí ještě větší šok,“ řekl Kiska.

Kotlebovce označil za slabochy, kteří zneužívají moc, zastrašují učitele na školách a šikanují herce malého ochotnického divadla. Slovenský prezident tím narážel na kauzu kolem zastavení divadelního představení ve městě Brezno. [celá zpráva]

„Letošní volby by se měly stát volbami, v nichž se postavíme proti ideologii zla. Volbami, v nichž vyženeme fašistu z úřadu v Banské Bystrici, odmítneme jeho kandidáta v Nitranském kraji a v dalších krajích. Stačí, když budeme opravdoví občané,“ dodal slovenský prezident.

Znechucení není důvod k extremismu

Kiska připustil, že současný stav politiky mnohé voliče znechucuje. „Je to však slabý důvod k tomu, abychom naši zemi kousek po kousku, kraj za krajem, pasivně odevzdávali fašistům,“ zdůraznil a vyzval k volbě nefašistického kandidáta.

„Demokratickými volbami můžeme začít měnit příběh naší země a postupně, krok za krokem opět vyhnat fašisty z veřejného života. Je nás víc a dokážeme je porazit. Můžeme přitom čerpat ze sebevědomí a hodnot SNP,“ dodal.

K prezidentovi se na slavnosti přidal také premiér Robert Fico, který vyzval orgány činné v trestním řízení, aby na projevy fašismu reagovaly tak tvrdě, jak jen to jde, a vyzval politické strany, aby v Banskobystrickém kraji podpořili proti Kotlebovi společného kandidáta.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Reklama

Výběr článků

Načítám