Hlavní obsah

Putina v Budapešti vítají Leninova třída či Marxovo náměstí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Aktivisté maďarského opozičního hnutí Momentum přelepili v noci z neděli na pondělí názvy několika ulic a náměstí v centru Budapešti a vrátili je tak do doby socialismu. Ruského prezidenta Vladimira Putina, který má do maďarské metropole namířeno, tak vítají třeba Leninova třída či Marxovo náměstí.

Foto: index.hu

Dočasné názvy ulic v Budapešti

Článek

Aktivisté hnutí Momentum rozdávali rovněž na mnoha místech plakáty ve formě titulní stránky deníku Népszabadság z 28. listopadu 1972. V ten den totiž přijel na návštěvu Maďarska tehdejší představitel Sovětského svazu Leonid Brežněv.

Na titulní stránce je Brežněv společně s tehdejším šéfem maďarských komunistů Jánosem Kadárem. Plakát obsahuje výzvu „Nedopusťme, aby se to opět stalo“.

Foto: index.hu

Deník Népszabadság z roku 1972, který aktivisté rozdávali v ulicích Budapešti

Ruský prezident přijede v pondělí na zahajovací ceremoniál mistrovství světa v judu, které se bude konat v Budapešti do 3. září. Setká se i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Podle maďarských médií mají projednat především dostavbu jaderné elektrárny Paks a dodávky zemního plynu. Putin navštívil Maďarsko i letos v únoru.

Foto: index.hu

Aktivisté z opozičního hnutí Momentum v Budapešti přelepili názvy ulic. Na fotu Leninova třída

V Budapešti platí v pondělí mimořádná bezpečnostní opatření. Okolí sportovní haly, kde se koná mistrovství světa v judu, je zcela uzavřeno. Na trase, kudy projede kolona ruského prezidenta z letiště, jsou přivařeny poklopy od kanálů a celou trasu monitoruje protiteroristická jednotka maďarské policie TEK.

Foto: index.hu

Aktivisté z opozičního hnutí Momentum v Budapešti přelepili názvy ulic. Na fotu Marxovo náměstí

Reklama

Výběr článků

Načítám