Hlavní obsah

Chceme vědět, kdo k nám přichází. Rakousko prodlouží kontroly na svých hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko bude pokračovat v kontrolách na svých hranicích po dobu neurčitou. Prohlásil to v rozhovoru pro nedělník Welt am Sonntag rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka (ÖVP). Země kontroly zavedla kvůli nelegální migraci.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Kvůli vnitřní bezpečnosti musíme vědět, kdo k nám přichází. Já jako ministr vnitra nejsem ochoten riskovat,“ řekl Wolfgang Sobotka. Narážel tím na kritiku Evropské komise, která Rakousko za opakované prodlužování kontrol na hranicích kritizovala.

Kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru volného pohybu mohou být podle unijních pravidel zavedeny jen ve výjimečných případech a na dobu určitou. Rakousko je zavedlo před necelými dvěma lety a od té doby je opakovaně prodlužuje. Evropská komise tvrdí, že dosavadní prodloužení kontrol na rakousko-německých hranicích, které vyprší 11. listopadu, mělo být posledním.

Rakouský ministr vnitra s tím ale nesouhlasí.  K otevřeným hranicím se lze podle Sobotky vrátit, pokud bude existovat celoevropské řešení problému ochrany hranic. „Je nutná funkční ochrana vnějších evropských hranic. V tuto chvíli však nevidím žádné řešení, a proto budou i nadále pokračovat v národních opatřeních,“ řekl Wolfgang Sobotka.

Anketa

Má Rakousko právo prodlužovat kontroly na hranicích?
Ano
98,9 %
Ne
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2932 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám