Hlavní obsah

Macron zaplatil vizážistům za čtvrtletí ve funkci 680 tisíc

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron utratil během prvních třech měsíců ve funkci za vizážisty v přepočtu téměř 680 tisíc korun. Informaci deníku Le Point potvrdil Elysejský palác. Částka už se stala terčem kritiky francouzských uživatelů sociálních sítí.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

V částce 26 tisíc eur (dle aktuálního kurzu 678 tisíc korun) jsou podle Elysejského paláce zahrnuty mimo jiné služby maskéra, který prezidenta doprovází na rozhovory do televizí a na zahraniční cesty.

Prezidentský úřad už se ale podle svého prohlášení snaží najít levnější alternativu.

Macronovy výdaje za vizážisty neunikly uživatelům internetu:

Zpráva o vysokých nákladech na make-up se objevila v době, kdy Macronovi značně klesá podpora u francouzských voličů. Podle aktuálního průzkumu agentury Elabe věří jen 60 procent lidí, tedy o osm procentních bodů méně než v červenci, že může Macron „opravdu něco změnit”.

Podle francouzských médií pokles Macronovy obliby souvisí mimo jiné s připravovaným zákonem o reformě trhu práce a se zákony o etice ve veřejné správě.

Hollande platil ještě víc

List Le Point upozornil, že vynaložená částka je nižší, než kterou za stejným účelem vynakládal Macronův předchůdce ve funkci. François Hollande zaměstnával na plný úvazek kadeřníka Oliviera Benhamoua, který dostával měsíční plat téměř 10 tisíc eur (260 tisíc korun). Za pět let prezidentova funkčního období si tak přišel na v přepočtu zhruba 16 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám