Hlavní obsah

Tělo bez hlavy, rukou a nohou patří novinářce z ponorky. Bylo zatíženo kovem

• Aktualizováno

Zohavené ženské tělo bez hlavy, nohou a rukou jsou pozůstatky švédské novinářky Kim Wallové. Ve středu to oznámila dánská policie a potvrdila také, že trup byl zatížen kovem. Žena zmizela během reportáže o amatérsky postavené ponorce dánského majitele Petera Madsena. Policie ho podezírá z neúmyslného zabití novinářky.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská novinářka Kim Wallová

Článek

„Testy DNA prokázaly, že torzo těla patří Kim Wallové,” uvedla kodaňská policie na svém Twitteru.

„Hlava, ruce a nohy byly od zbytku těla odděleny,” uvedl mluvčí dánské policie Jens Møller Jensen a dodal také, že torzo těla bylo zatíženo kovovým předmětem, zjevně s úmyslem zamezit jeho vyplavání na hladinu.

Jensen rovněž potvrdil, že v ponorce se našly stopy po krvi. Rozbory už potvrdily, že jde o krev mrtvé Wallové.

Chybějící části těla se zatím nepodařilo najít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Dánsku našli zohavené ženské těloVideo: Reuters

Novinářku naposledy viděli, jak vstupuje 10. srpna na Madsenovu ponorku, o níž psala reportáž. Když se nevrátila domů a nikomu se nehlásila, její rodina se obrátila na policii a záchranáře.

Loď se později potopila. Madsen se zachránil, Wallová však byla od té doby nezvěstná. Ve vraku ponorky její tělo nalezeno nebylo.

Madsen až doposud tvrdil, že ženu vysadil ještě před nehodou v Kodani. Policie ho ale vzhledem k nesrovnalostem v jeho výpovědi obvinila z neúmyslného zabití novinářky.

Vynálezce původně tvrdil, že Wallová sice na jeho plavidle byla, ale později z něj vystoupila.

Foto: Profimedia.cz

Madsenova ponorka UC3 Nautilus v kodaňském přístavu. Fotografie z 10. srpna má zachycovat, jak odplouvá se svým majitelem a švédskou novinářkou Kim Wallovou.

Vyšetřovatelům později Madsen přiznal, že žena zemřela na palubě jeho stroje. Údajně se tak stalo při nehodě a on ji následně pohřbil v moři. Údajnou nehodu policie blíže nepopsala.

Dánské a švédské námořní úřady v rámci vyšetřování zmizelé novinářky zmapovaly cestu ponorky v zátoce Köge a v úžině Öresund z osudné noci v polovině srpna a do oblasti nacházející se mezi oběma zeměmi byli několikrát vysláni potápěči. Torzo ženského těla našel v pondělí večer cyklista na pobřeží nedaleko Kodaně.

O zhruba čtyřicetitunovém a 17 metrů dlouhém plavidle UC3 Nautilus, jež pojme osm lidí, se hovořilo jako o největší amatérsky postavené ponorce na světě. Madsen postavil celkem tři ponorky a je také nadšeným konstruktérem raket.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám