Hlavní obsah

Španělsko stupeň ohrožení nezvýší, pátrá po podezřelých z útoků

– Madrid

Po teroristických útocích v Katalánsku panuje nejistota, zda se podařilo dopadnout pachatele atentátu na barcelonské třídě La Rambla. Podle španělského tisku se totiž policie domnívá, že byl řidičem dodávky 22letý Younes Abouyaaqoub, po kterém nyní pátrá. Dříve označila za řidiče 17letého Moussu Oukabira.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie prohledávala byty možných pachatelů z BarcelonyVideo: Reuters

 
Článek

Původně byl za klíčového podezřelého z útoku v Barceloně, který si vyžádal 13 obětí, považován 17letý Moussa Oukabir, který byl jedním z pěti mužů, jež policie zastřelila při pozdějším útoku ve městě Cambrils. Podle španělských médií ale později policie uvedla, že řidičem mohl být Abouyaaqoub, který se narodil v Maroku a žil ve městě Ripoll severně od Barcelony.

Brzy ráno policie v rámci pátrání po podezřelých prohledala autobusy ve dvou městech na severovýchodě Katalánska. Ve městě Alcanar provedla také sérii kontrolovaných explozí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila dodávku řítící se po La Rambla Video: AP

Právě v Alcanaru podle policie plánovala teroristická buňka, která měla zřejmě 12 členů, útoky, jež měly být původně mnohem sofistikovanější. Při středečním výbuchu v bytě v Alcanaru ale radikálové přišli o materiál na bomby, a použili tak k útokům auta. Na místě také zemřel nejméně jeden z radikálů. Policisté nyní pátrají v troskách po případném dalším těle.

Španělská policie pátrala také po voze, který si pronajal jeden z podezřelých. Původně se domnívala, že mohlo přejet francouzskou hranici, později jej ale podle stanice France Info našla ve Španělsku.

Foto: ČTK/AP

Hledaný 22letý Maročan Younes Abouyaaquoub

Zachování stupně ohrožení

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido v sobotu oznámil, že se vláda rozhodla zachovat stupeň ohrožení terorismem na čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni. Vyhlášení pátého by vládě umožnilo povolat na pomoc armádu. Podle Zoida ale neexistuje bezprostřední nebezpečí dalšího teroristického útoku, neboť se podařilo teroristickou buňku stojící za atentáty v Barceloně a Cambrils zneškodnit.

Mluvčí katalánské policie Albert Oliva ale odmítl, že by byla buňka zneškodněná. "Budeme o tom informovat, až budeme považovat buňku za zneškodněnou," řekl. Také katalánský ministr vnitra Joaquim Forn uvedl, že nepovažuje teroristickou buňku za zneškodněnou, "protože zbývá zadržet dvě nebo tři osoby".

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Španělští policisté v ulicích Barcelony

Podle dosavadních informací zatkli policisté tři lidi ve městě Ripoll a jednoho člověka v Alcanaru. Tři zatčení jsou Maročané, jeden je Španěl. Pět členů buňky zastřelili policisté při pátečním atentátu ve městě Cambrils, jedním z nich je i Moussa Oukabir, kterého policie původně považovala za řidiče dodávky z Barcelony. Možná až dva radikálové zahynuli při výbuchu v Alcanaru.

Atentáty v Katalánsku si vyžádaly celkem 14 obětí. Třináct lidí zahynulo na barcelonské třídě La Rambla a jedna žena ve městě Cambrils. Zranění utrpěla více než stovka lidí z 35 zemí světa, 54 jich podle úřadů zůstává v nemocnici, z toho dvanáct v kritickém stavu a 24 ve vážném. Mrtvé kromě Španělska potvrdily Itálie, USA, Kanada, Belgie a Portugalsko.

Mezi zraněnými jsou mimo jiné občané Francie, Německa, Británie, Rumunska, Rakouska, Turecka či Maroka. Sedmiletého chlapce, kterého pohřešovala filipínská vláda, se podařilo najít v barcelonské nemocnici. Právě tam v sobotu zraněné navštívil španělský král Felipe VI. s manželkou.

K atentátu v Barceloně se už ve čtvrtek prostřednictvím agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát. V sobotu své prohlášení zopakovala a dodala, že stojí i za druhým útokem ve městě Cambrils.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám