Hlavní obsah

Vraždícího řidiče z Barcelony policie pořád nemá

– Barcelona

Španělská policie v souvislosti s čtvrtečním vražedným útokem v centru Barcelony zadržela dva podezřelé muže, ani jeden z nich ale není řidičem pronajaté dodávky, pomocí které útočníci zabili nejméně 13 lidí a dalších sto zranili na populární třídě La Rambla. Na tiskové konferenci to řekl vrchní komisař katalánské policie Josep Lluís Trapero. Podle něj s útokem souvisí také středeční výbuch plynu v jednom domě na pláži u Alcanaru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Situace krátce po útoku dodávkou v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

„Řidič po útoku vystoupil z dodávky a bez jediného hlesnutí odešel. Není žádný důkaz, že by byl ozbrojen,” uvedl Trapero. Útočník podle něj po nájezdu do lidí v pěší zóně opustil vozidlo u budovy opery a odešel od něho pěšky.

„Zadrželi jsme dva lidi přímo zapojené do atentátu, ale ani jeden z nich nebyl řidičem dodávky,” dodal Trapero. Jeden ze zadržených je řidičem druhé ze dvou pronajatých dodávek, která ale nebyla k útoku použita. Zadrženými jsou Španěl z africké enklávy Melilla a Maročan. Jeden byl zadržen v severokatalánském městě Ripoll, druhý v Alcanaru napůl cesty mezi Barcelonou a Valencií. Na tamní pláži došlo ve středu večer k explozi v jednom domě. Výbuch, který si vyžádal jednoho mrtvého a několik zraněných, podle Trapera s útokem souvisí.

Foto: El Mundo, ČTK/AP

Lidé pomáhají zraněným při útoku dodávkou v centru Barcelony

K útoku se přihlásili radikálové z Islámského státu, nicméně organizace v poslední době označuje za své všechny podobné akce.

Policie podezírala z útoku Drisse Oukabira, muže marockého původu s francouzským občanstvím, který žil v Ripollu. Ten se ale po útoku sám přihlásil na policii s tím, že mu byly odcizeny doklady, které mu vzal patrně jeho 18letý bratr Moussa.

Žádný Čech mezi oběťmi

Útok v katalánské metropoli provedený pomocí dodávky si podle poslední bilance místních úřadů vyžádal 13 mrtvých a více než stovku zraněných. Patnáct ze zraněných je ve vážném stavu. Panují obavy, že počet obětí ještě naroste, upozornil katalánský ministr vnitra Joaquim Forn.

„Už jsou potvrzeny dvě oběti, jeden Ital a jeden Belgičan, a národnosti zraněných - jsou to obyvatelé 19 zemí. Mohu prozatím říci, že mezi nimi není žádný Čech,” řekla České televizi česká konzulka v Barceloně Adéla Verner Sýkorová. Místní úřady předtím uvedly, že v případě osoby belgické státní příslušnosti jde o ženu.

Katalánské úřady vyhlásily po atentátu třídenní smutek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám