Hlavní obsah

Slovenský ministr školství rezignoval, koalice by měla pokračovat dál

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenskému ministru školství Peterovi Plavčanovi (Slovenská národní strana-SNS) zlomila vaz aféra kolem rozdělování eurodotací. Ve čtvrtek oznámil svou rezignaci, čímž pravděpodobně umožnil pokračování současné vládní koalice strany Směr-sociální demokracie, SNS a strany Most-Híd.

Foto: Profimedia.cz

Peter Plavčan

Článek

Plavčan se stal prvním ministrem třetí vlády Roberta Fica (Směr), který musel odstoupit. „Po zralé úvaze rezignuji na post ministra školství, protože to, co se dělo v posledních dnech, překročilo všechny meze. Potřebuji chránit svou rodinu a SNS, která mě do funkce nominovala,“ řekl Plavčan. Na otázky novinářů nereagoval a odešel.

Fico ve středu požádal předsedu SNS Andreje Danka, aby v co nejkratším čase předložil návrh na jméno nového ministra školství. Fico zopakoval, že současná vládní koalice nemá žádnou alternativu. „Slovensko potřebuje vládu, která je proevropsky orientována a která v důležitých geopolitických pohybech, které nastávají, zabezpečí Slovensku důstojné místo v jádru Evropské unie,“ zdůraznil předseda slovenské vlády, který nevidí důvod k předčasným parlamentním volbám.

Koaliční krize vypukla minulý týden, kdy předseda SNS jednostranně vypověděl koaliční smlouvu. Podle kuloárních informací měl být příčinou pokus Směru vzít ministerstvu školství kompetenci při rozdělování eurodotací poté, co vyšla najevo podezření z jejich nekalého přerozdělování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám