Hlavní obsah

Nadace vyzývá polský lid, aby přispěl na zámeček pro Kaczyňského

Právo, PM
Varšava

Sbírku na zámeček pro Jaroslawa Kaczyňského (68), lídra vládního Práva a spravedlnosti (PiS), vyhlásila polská Nadace Ex Corde. Nové reprezentační sídlo má ztělesňovat vděk polského lidu „tomuto významnému člověku za zásluhy o vlast a také za jeho výjimečnou šlechetnost“, píše se v prohlášení nadace.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczyňski

Článek

Zámeček by měl být ve Varšavě, kde starý mládenec Kaczyňski žije od narození. Zatím není ale jasné, zda pro něj bude rezidence nově postavena, nebo se najde něco vhodného ke koupi z poměrně bohaté nabídky již existujících VIP objektů na realitním trhu.

V každém případě sídlo „náčelníka státu“, jak si jeho přívrženci zvykli vůdce označovat, má být „odpovídající jeho výjimečnému postavení i prestiži, které se těší“. Zámeček by měl nynějšímu faktickému vládci Polska podle nadace poskytnout vhodné podmínky pro život i práci, kterou „usiluje o svobodu a blaho vlasti“, zdůraznila Ex Corde.

„Náčelník státu“ zatím obývá běžný dům

V čele nadace stojí Piotr Žakowicz z východopolského Bialystoku, který spolu s dalšími aktivisty rozdal během oslav 73. výročí vypuknutí varšavského povstání na 25 tisíc letáků vyzývajících Poláky k účasti na národní sbírce pro Kaczyňského. PiS se ke sbírce zatím nevyjádřilo, ale podle nezávislých polských médií nic nenasvědčuje tomu, že by se vše dělo bez stranického souhlasu.

Kaczyňski nyní bydlí ve varšavské čtvrti Žoliborz v obyčejném domě, před kterým se stále častěji konají protivládní demonstrace. Střeží ho tam, a nejen tam, nepřetržitě ochranka, což prý stojí ročně přes 1,5 miliónu zlotých (téměř 10 miliónů korun). Už v minulosti daroval polský lid hlavě státu a „obroditeli svobodného Polska“ Józefu Pilsudskému (1867–1936) zámek ve Varšavě. Stejně byl odměněn i světoznámý prozaik a nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1905 Henryk Sienkiewicz (1846–1916).

Reklama

Související články

Kaczyński už úplně vymazal opozici

Zanedlouho již uplynou dva roky, co v Polsku nastala zásadní politická změna, když liberály z Občanské platformy (PO) po osmi letech vystřídali u kormidla...

Výběr článků

Načítám