Hlavní obsah

Fico žádá výměnu ministra školství po aféře s dotacemi

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) požádal předsedu Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka, aby v co nejkratším čase předložil návrh na jméno nového ministra školství. Současný šéf resortu Peter Plavčan, kterého nominovala na vládní post strana SNS, ve své funkci ve čtvrtek skončí kvůli aféře spojené s podezřením z netransparentního rozdělování evropských dotací.

Foto: Profimedia.cz

Peter Plavčan

Článek

Fico zopakoval, že současná vládní koalice Směr, SNS a strana Most-Híd nemá žádnou alternativu. „Slovensko potřebuje vládu, která je proevropsky orientována a která v důležitých geopolitických pohybech, které nastávají, zabezpečí Slovensku důstojné místo v jádru Evropské unie,“ zdůraznil předseda slovenské vlády.

„To, že nemáme žádnou alternativu, neznamená, že si můžeme dělat, co chceme. Musíme být důvěryhodní v plnění mezinárodních závazků, v plnění programového prohlášení vlády i v zužování prostoru pro netransparentní a korupční chování,“ dodal Fico.

Události, k nimž došlo na ministerstvu školství, vyvolávají podle premiéra u veřejnosti oprávněné obavy, do jaké míry jsou úmysly vlády v boji proti netransparentnímu chování důvěryhodné. „Žádná ze stran vládní koalice si nemůže dovolit takhle hazardovat s důvěrou veřejnosti,“ řekl Fico.

Předseda vlády konstatoval, že společně s šéfem strany Most-Híd Bélou Bugárem vyvinuli maximální úsilí, aby problém dalšího působení ministra školství Plavčana byl vyřešen uvnitř mateřské SNS. „Je mi to líto, ale musím konstatovat, že naše mise nebyla úspěšná. Proto jsem nucen požádat předsedu SNS, aby mi předložil návrh na nového ministra školství, a to v co nejkratším čase,“ dodal Fico.

Předseda SNS Danko řekl, že ministr Plavčan oznámí svou rezignaci ve čtvrtek. Danko si vzal čtyři dny na rozmyšlenou, jak dál ve vládní koalici. Řekl to na podvečerním brífinku. „Slovenská národní strana popírá jakékoli informace o korupci, která by se týkala SNS,” zdůraznil.

K předčasným volbám není důvod

Předseda vlády Fico před tím opětovně zdůraznil, že nevidí důvod k předčasným volbám. „Vláda je úspěšná a plně mezinárodně respektovaná. Každý, kdo chce tuto vládu rozbít, koná proti zájmům této země,“ dodal Fico.

Koaliční krize vypukla minulý týden, kdy předseda SNS jednostranně vypověděl koaliční smlouvu. Podle kuloárních informací měl být příčinou pokus Směru vzít ministerstvu školství kompetenci při rozdělování eurofondů. Nakonec se situace uklidnila a strany vyjádřily toto úterý snahu pokračovat ve vládní koalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám