Hlavní obsah

Gangy v Polsku falšují i cytostatika. Na lep jim sedají i Češi

Právo, Pavol Minárik

Poláci loni nakoupili jen přes internet falešné léky v přepočtu za takřka 700 miliónů korun. Suma, kterou z důvěřivých lidí vytáhnou darebáci nabízející pochybné medikamenty vydávané za standardní léčiva, přitom v zemi severních sousedů každoročně stoupá. Problém se zároveň týká i českých klientů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I u nás totiž přibývá oklamaných lidí, kteří sednou na lep šarlatánům a nakoupí přes web v Polsku za výhodnou cenu falzum. Přitom nejde jen o padělky prostředků na posilování potence, pilulek na rychlé hubnutí, přerušení těhotenství či steroidů pro sportovce. Objevují se totiž i „léky“ na kardiovaskulární nebo onkologická onemocnění, tzv. cytostatika.

Experti znepokojení rozmachem prodeje falešných přípravků rozhodně varují před takovými nákupy – většina ilegálního zboží ohrožuje zdraví a někdy i životy těch, kteří chtějí „internetovou trefou“ ušetřit.

Nejdokonalejší je jejich balení

„Pacient, který tohle bere, nejenže není léčen, ale vpravuje si do těla vysloveně škodlivé látky, což v nejednom případě končí tragicky,“ upozornil Edward Fijalek, předseda polského sdružení Stop nelegálním lékům.

V lepším případě lidé spolknou v kapslích či tabletkách obyčejnou mouku či škrob a přijdou jen o peníze. V tom horším do sebe vpraví recyklát z rozemletých léků s dávno prošlou dobou použitelnosti smíchaných například s rozdrcenou křídou.

Jediné bezchybné na nepravých lécích bývá jejich balení. Tomu gangy vydělávající na celém „byznysu“ věnují mimořádnou pozornost, a často tak bývá většinou k nerozeznání od originálního. „Nejen pacient, ale ani lékař či lékárník v řadě případů nedokážou na první pohled odlišit padělaný přípravek od pravého,“ zdůrazňuje Fijalek.

V Bydhošti policie loni odhalila největší ilegální továrnu na léky v Evropě. Po několik let ve velkém falšovala výrobky čtyř světových farmaceutických koncernů. Zatčeno bylo 14 lidí, byly zajištěny falešné léky v přepočtu za 110 miliónů korun. Že se tam točily velké peníze, dokazuje i fakt, že pančovací fabrika byla vybavena 48 nejmodernějšími stroji na výrobu tablet a ampulí. Policisté přímo na místě našli 430 tisíc falešných ampulí steroidních hormonů už připravených k distribuci.

„Ohrožení zdraví lidí falešnými léky je podle Interpolu i Světové zdravotnické organizace (WHO) v Polsku kriticky vysoké. Avšak řešení tohoto problému je nesystémové, takže se problém rozrůstá,“ informoval portál Onet.pl.

Byznys jen kvete

Ačkoli jde o mimořádně nebezpečnou zločinnost, počet zadržených není vysoký a výše trestu – do pěti let vězení za výrobu a distribuci nepravých léků – naprosto neodpovídá následkům zla páchaného na lidech a samozřejmě ani poškozování farmaceutických firem.

Navíc legislativa postihující v Polsku „lékové“ kriminálníky je chabá, čemuž odpovídají i žalostně nízké počty odsouzených. Takže byznys kvete jedna radost, upozorňuje portál.

Situace v zemi dospěla do kritického bodu. Na podzim odstartuje v Polsku kampaň s cílem přesvědčit veřejnost, že léky je třeba kupovat výhradně v lékárnách, nikoli na internetu.

„Statistiky potvrzují až 99procentní jistotu, že léky z lékárny jsou pravé. Navíc není pravda, že různé výživové či jiné přípravky na hubnutí lze na internetu pořídit levněji,“ tvrdí Pawel Trzcinski z polského Hlavního farmaceutického inspektorátu.

Letos v červnu vznikla v Polsku organizace nazvaná Prověřování pravosti léků. Ta chce v souladu s pravidly EU nejpozději do roku 2019 zavést účinný systém kontroly léků na domácím trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám