Hlavní obsah

Ital pohotově zapřel havarovaný autobus s Čechy lžící bagru. Díky němu se nepřevrátil

V určitých chvílích lidé jednají instinktivně, své činy zdlouhavě nerozmýšlejí a nekladou si zbytečné otázky. Rozhodnutí učiněná v takových momentech mohou zachránit životy, napsal o páteční nehodě autobusu s českými turisty italský deník Il Trentino.

Foto: twitter Emergenza24

Havarovaný český autobus v Itálii

Článek

V takové situaci se ocitl i 58letý Paolo Martini z obce Sarnonico, kde pracuje u technických služeb. Zasáhl jen několik minut po nehodě autobusu českých turistů v údolí Val di Non. O život při ní přišel 62letý řidič, který svým manévrem zachránil život více než 30 lidem.

Martiniho zásah byl spontánní, včasný a nezbytný. Napadlo ho, že nahnutý autobus zapře lžící obecního bagru. Autobus, v němž byli v tu chvíli mezi sedačkami uvězněni turisté, kteří se vlastními silami nedokázali vyprostit, se díky tomu nepřevrátil.

„Bydlím jen kousek od místa nehody, a jakmile jsem slyšel hluk, šel jsem se podívat, co se děje,” vyprávěl Martini. „Zaznamenal jsem, že autobus je ve vratké poloze, všimli si toho i první požárníci, kteří na místo přijeli v džípu,” řekl.

Záhy vyšlo najevo, že se řidič obětoval, aby zachránil, co se dalo.
Walter Klauser, starosta obce Malosco

„Pracuji v technických službách obce, a tak jsem běžel pro bagr, aniž bych měl povolení nadřízených,” líčil situaci. „A podle pokynů hasičů jsem jím autobus zapřel,” pokračoval. „Všechno to proběhlo rychle, byl jsem rozrušený. Bylo zřejmé, že poloha autobusu je nebezpečná a musela se stabilizovat, aby se situace ještě nezhoršila. Mnozí z turistů sice vylezli okny, ale uvnitř byli pořád uvězněni lidé,” uzavřel Martini.

Mimo něj na místě pomáhali i další obyvatelé obce, které zalarmoval křik raněných. „Když jsem dorazila, bylo u autobusu už hodně místních, kteří před příjezdem záchranné služby pomáhali raněným, jak jen mohli,” popsala situaci starostka obce Emanuela Abramová.

Na místo nehody se vydal i starosta obce Malosco Walter Klauser. „Bydleli v hotelu nedaleko, chtěl jsem vědět, co se stalo,” vysvětlil. „Záhy vyšlo najevo, že se řidič obětoval, aby zachránil, co se dalo,” tvrdí Klauser. „Bez jeho zásahu by to byl masakr,” dodává. Prokuratura zahájila vyšetřování příčiny nehody.

Další čtyři zranění propuštěni z nemocnice

Čtyři zranění z českého autobusu budou v pondělí propuštěni z nemocnice. S odkazem na asistenční službu pojišťovny Uniqa to řekl majitel CK Mayer & Crocus Petr Majer. Pojišťovna pro zraněné vypraví sanitní vozy. Náhradní autobus s prvními 23 klienty v neděli v noci dorazil do Česka. V italských nemocnicích zůstává osm zraněných.

Při nehodě autobusu s asi 40 turisty utrpěly zranění dvě desítky osob, řidič zemřel. Příčinu nehody, která se stala v malé obci Ronzone mezi Bolzanem a Trentem, budou vyšetřovatelé znát podle české konzulky Jany Karfíkové zhruba za týden.

Autobus s řidičem byl podle Majera najatý od dopravní agentury. Cestovní kancelář ho využívala pravidelně bez jakýchkoli špatných zkušeností. Zástupci CK se v pondělí setkají se zraněnými a s českou konzulkou.

Co se přesně stalo, vyšetřuje policie. Podle předchozích vyjádření Majera jeden z cestujících, který je povoláním automechanik, popsal, že autobus jel se zařazeným druhým rychlostním stupněm. Při přeřazení na třetí stupeň se údajně něco stalo. Následně řidič vozidlo strhl do protisvahu. Italská média uvedla, že autobusu selhaly brzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám