Hlavní obsah

Český horolezec uvízl pod Gerlachem, musel zasahovat vrtulník

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatické záchranné akce absolvovali členové slovenské Horské záchranné služby (HZS) v sobotu a v noci na neděli. Pomáhali několika lidem, kteří uvízli pod Gerlachovským štítem. O záchranných akcích informovala webové stránka HZS.

Foto: HZS

Záchranná akce v Tatrách

Článek

V sobotu ve večerních hodinách požádala záchranáře o pomoc dvojice slovenských horolezců, kteří při sestupu netrefili správnou trasu a uvízli na Západní stěně Gerlachovského štítu. „Samostatně nedokázali pokračovat a byli natolik vyčerpáni, že se nedokázali ani vrátit,“ uvedl web HZS.

V tom čase přišla žádost o pomoc od českého turisty, který se při sestupu z Gerlachovského štítu dostal do neschůdného terénu a nemohl pokračovat. „Na túře byl s kamarádem, ale při sestupu se rozdělili,“ konstatoval web.

Slovenští letečtí záchranáři byli na jiné akci, proto HZS požádala o pomoc polské kolegy, kteří nasadili vrtulník. Polští záchranáři pomocí navijáku vyprostili dvojici slovenských horolezců a transportovali je do Zakopaného.

Českého turistu nedokázali vyprostit, protože se nacházel v exponovaném terénu a vzdušné proudy ho mohli shodit, protože nebyl jištěný. „HZS proto rozběhla pozemní záchrannou akci za účasti čtyř profesionálních a tří dobrovolných záchranářů,“ uvedl web.

Po dosažení vrcholu začali sestupovat k uvíznutému českému turistovi. Spustili se k němu sto metrů po laně a pomocí lanové techniky ho vytáhli na bezpečné místo. „Český turista byl vyčerpaný a podchlazený, proto záchranáři přivolali na pomoc vrtulník. Ten ho v neděli v brzkých ranních hodinách transportoval do Starého Smokovce,“ konstatoval web HZS. Tam mu lékař poskytl neodkladnou zdravotní péči a odevzdal turistu posádce rychlé zdravotní pomoci, která ho transportovala do nemocnice. Letecký transport znemožnil silný vítr. Záchranáři proto sestoupili sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám