Hlavní obsah

Zemřel chlapec, o jehož osud se rodiče soudili s nemocnicí

– Londýn

Nemocný britský chlapec Charlie Gard, o jehož osud svedli jeho rodiče právní bitvu s londýnskou nemocnicí, v pátek zemřel. S odvoláním na rodiče o tom informoval britský list The Daily Mail. Případ jedenáctiměsíčního dítěte vyvolal vlnu solidarity po celém světě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Chlapec Charlie Gard

Článek

"Náš krásný chlapeček odešel, jsme na tebe pyšní, Charlie," citoval The Daily Mail chlapcovu matku.

Charlie trpěl syndromem mitochondriálního vyčerpání, které se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku. Jeho rodiče - Connie Yatesová a Chris Gard - se měsíce snažili přesvědčit londýnskou nemocnici, aby umožnila přesun dítěte do Spojených států za účelem experimentální léčby. Lékaři byli proti. Podle nich by tato léčba rozhodně nebyla úspěšná a pouze by prodloužila chlapcovo utrpení.

Podporu vyjádřil papež i Trump

Gard a Yatesová se následně pokusili prosadit svůj názor soudní cestou. Britské soudy i Evropský soud pro lidská práva daly ale za pravdu nemocnici s tím, že je možné dítě odpojit od přístrojů a umožnit mu zemřít přirozeným způsobem. Chlapec byl následně převezen do hospice, kde zemřel.

Případ Charlieho vyvolal hluboké pohnutí nejen v Británii, ale i v zahraničí. Podporu mu v jeho boji o život vyjádřili například papež František nebo americký prezident Donald Trump.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám