Hlavní obsah

Rusové kvůli sankcím požadují odchod části diplomatů USA

– Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo v pátek Spojené státy, aby do 1. září snížily počet svých diplomatů v Rusku na 455. Uvedla to agentura Reuters. Podle agentury TASS také Rusko 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v Moskvě. Oba kroky přicházejí poté, co americký Kongres schválil návrh nových amerických sankcí vůči Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Americké velvyslanectví v Moskvě

Článek

„Ruská strana k 1. srpnu ukončuje využití všech budov na Dorožné ulici v Moskvě i chaty v Serebrajnom boru ze strany amerického zastupitelství,” uvedlo podle TASSu ruské ministerstvo zahraničí.

„Navrhujeme také americké straně dostat množství amerických diplomatických a technických pracovníků, působících na velvyslanectví USA v Moskvě a na generálních konzulátech v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku na úroveň počtu ruských diplomatů a technických pracovníků, kteří jsou v USA,” uvedlo dále ministerstvo.

35 diplomatů?

Zatím není jasné, o kolik diplomatů a zaměstnanců ambasády by mělo jít. List Kommersant již ve čtvrtek napsal, že lze očekávat vyhoštění 35 amerických diplomatů z Ruska.

Oba kroky mají být symetrickou reakcí na obdobné prosincové rozhodnutí předchozího amerického prezidenta USA Baracka Obamy, na které Rusko tehdy nereagovalo v naději, že je nastupující prezident Donald Trump zruší. [celá zpráva]

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek současně varovalo, že pokud se Washington rozhodne vyhostit další ruské diplomaty, bude Moskva reagovat obdobně.

Nové sankce už schválil Kongres 

Kroky přicházejí krátce poté, co američtí zákonodárci odsouhlasili nové sankce proti Rusku, ale také Íránu a Severní Koreji. Po Sněmovně reprezentantů je ve čtvrtek odsouhlasil i Senát. Zbývá už je podpis prezidenta.

Donald Trump teď může návrh buď vetovat, nebo do deseti pracovních dnů podepsat. K přehlasování případného veta by byla zapotřebí dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, kterou podle všeho stoupenci sankcí mají k dispozici.

Trumpovo stanovisko k sankcím není jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost, pak ale hrozil, že je sankce zamítne, protože bude chtít ještě tvrdší.

Kongresem schválený zákon postihuje klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení. [celá zpráva] Návrh tvrdě kritizují Rusové, ale výhrady k němu má i Evropská unie. Ta se obává, že opatření ohrozí její zájmy v oblasti energetiky, mimo jiné budování plynovodu Nord Stream 2. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám