Hlavní obsah

Dva švédští ministři rezignovali, o místo je připravil únik tajných dat k českým technikům IBM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský ministr vnitra Anders Ygeman a ministryně infrastruktury Anna Johanssonová ve čtvrtek rezignovali na své funkce v souvislosti s bezpečnostním pochybením, kvůli kterému čeští pracovníci technologické společnosti IBM získali přístup ke dvěma tajným policejním databázím ve Švédsku.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti IBM, ilustrační foto.

Článek

Rezignaci ministrů oznámil švédský premiér Stefan Löfven a rovnou jmenoval nové ministry.

Změny ve vládě přicházejí poté, co švédská opozice ve středu sdělila, že kvůli skandálu plánuje vyvolat hlasování o nedůvěře ministrům obrany, vnitra a infrastruktury. [celá zpráva]

Ministr obrany Peter Hultqvist uvedl, že ve funkci zůstane, přestože mu hrozí hlasování o nedůvěře. Novým ministrem vnitra byl jmenován Morgan Johansson, který doposud působil jako ministr spravedlnosti, a novým ministrem infrastruktury se stal Tomas Eneroth, který byl dosud šéfem sociálnědemokratických poslanců v Riksdagu (švédském parlamentu).

Přístup k seznamu vyšetřovaných

Minulý týden média zveřejnila informace, podle kterých si švédská dopravní správa Transportstyrelsen v roce 2015 objednala u IBM údržbu počítačových sítí. Při předávce systémů ale švédský úřad nedodržel bezpečnostní postupy, takže trojice českých techniků IBM měla i bez příslušné bezpečnostní prověrky možnost přístupu ke všem uloženým datům dopravní správy včetně tajných databází.

Jedna z databází shromažďovala kriminální záznamy, druhou tvořil seznam podezřelých, kteří v mnoha případech ještě nevěděli, že jsou předmětem vyšetřování. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám