Hlavní obsah

Německý salafista Lau dostal za podporu terorismu pět a půl roku

– Praha • Aktualizováno

Jeden z nejznámějších německých salafistů Sven Lau půjde na pět a půl roku do vězení za napomáhání teroristické organizaci. Ve velmi sledovaném procesu o tom rozhodl soud v Düsseldorfu. Šestatřicetiletému muži, který vinu popíral, původně hrozilo až 15 let za mřížemi.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Sven Lau alias abú Adam

Článek

Státní zastupitelství v závěrečné řeči požadovalo trest šest a půl roku odnětí svobody, obhajoba chtěla osvobození. Soud se nakonec jasně přiklonil na stranu obžaloby.

Německého kazatele, který vyrůstal v katolické rodině a k islámu konvertoval v roce 1999, vyšetřovatelé vinili z toho, že finančně i materiálně podporoval teroristickou skupinu JAMWA, která úzce spolupracuje s radikální organizací Islámský stát. Pobýval také v Sýrii.

Teroristické skupině dal podle nich Lau 250 eur a obstaral pro ni brýle pro noční vidění, do války v Sýrii také naverboval dva mladé bojovníky z Německa.

Založil náboženskou policii

Lau byl dosud v Německu známý především řadou provokací. Asi největší pozdvižení vzbudil na podzim 2014, kdy ve Wuppertalu v Severním Porýní-Vestfálsku založil „policii šaría”.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Sven Lau u soudu

Spolu s dalšími muži v oranžových vestách pak v jedné z městských částí monitoroval ulice a místní nabádal, aby přestali hrát na automatech, pít alkohol nebo poslouchat hudbu.

V západoněmeckém Mönchengladbachu charismatický kazatel a otec pěti dětí zase svého času provozoval spolek „Pozvánka do nebe”, který byl jedním z nejvýznamnějších míst pro setkávání salafistů v Německu.

Nejsem bojovník

Od násilí se ale Lau alespoň navenek vždy distancoval. „Z nás nemusí mít nikdo strach. Jsme proti násilí, pokud nejde o sebeobranu,” prohlásil jednou. „Nejsem bojovník, posílám raději peníze a léky,” řekl zase v rozhovoru s magazínem Der Spiegel na otázku, jestli chápe muslimy, kteří odejdou bojovat do „svaté války”.

Lau, který dříve působil jako hasič, byl zatčen už v roce 2014. Čelil tehdy obvinění z přípravy protistátního násilného činu. Kvůli nedostatečným důkazům byl ale propuštěn. Znovu jej policisté zatkli v prosinci roku 2015 v Mönchengladbachu. Od té doby byl ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám