Hlavní obsah

Rodiče nevyléčitelného britského kojence chtějí, aby zemřel doma

– Londýn

Rodiče nevyléčitelně nemocného jedenáctiměsíčního Brita Charlieho Garda se v úterý obrátili na soud s žádostí, aby jejich synovi umožnil zemřít doma. Jejich právník přitom obvinil nemocnici, kde je chlapec ošetřován, že klade překážky ke splnění ”posledního přání” rodičů, napsala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Chris Gard a Connie Yatesová se svým synem Charliem v nemocnici

Článek

Charlieho rodiče Chris Gard a Connie Yatesová uvedli, že chtějí strávit s Charliem maximum času, který zbývá. Naznačili, že se jedná jen o pár dní. „Nyní strávíme naše vzácné chvilky s naším synem Charliem, který se naneštěstí nedožije svých prvních narozenin,“ uvedl otec. Narozeniny připadají na 4. srpna.

Už v pondělí vzdali rodiče dlouhodobou snahu dosáhnout využití experimentální léčby k záchraně svého potomka. Současně s tím dali najevo, že se chtějí s lékaři dohodnout, jak by jejich synovi mohlo být umožněno zemřít doma. [celá zpráva]

Advokát rodičů Grant Armstrong podle médií v úterý soudci, který se kauzou zabývá, řekl, že jeho klienti s nemocnicí hovořili o Charlieho převozu domů, ale že zdravotnické zařízení klade překážky.

Foto: ČTK/AP

Chris Gard a Connie Yatesová se svým synem Charliem v nemocnici

Nemocnice Great Ormond Street tvrdí, že by přání rodičů ráda splnila, ale poskytnutí intenzivní péče Charliemu mimo zdravotnické zařízení není jednoduché.

Soudce podle stanice BBC uvedl, že nemocnice jako kompromisní řešení navrhla přemístit chlapce do hospice. Poznamenal také, že ”jde o problémy, které volají po vyřešení”. Kdy soudce vynese rozhodnutí, zatím není jasné.

Charlie trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání, což se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku, takže nemůže hýbat končetinami. Tato forma vede k rychlé smrti.

Rodina v pondělí oznámila, že podle zevrubných testů chlapcovo tělo vykazuje nezvratná poškození a že na jakoukoli pomoc je už pozdě.

Nemocnice kritizovala amerického experta

Nemocnice se také hájila, že nebránila možnosti vyzkoušet experimentální léčbu. Ve vyjádření pro soud uvedla, že „byla stále více překvapena a rozčarována“ přístupem amerického lékaře Michia Hirana, který nabízel alternativní léčbu, ale „neprostudoval si aktuální zdravotnické záznamy a nepodíval se na snímky Charlieho mozku.“

Dodala, že profesor Hirano nevyužil příležitosti prohlédnout Charlieho až do minulého týdne, i když mu byla tato možnost nabízena od ledna. Nemocnice naznačila, že profesor by měl finanční prospěch z některých způsobů léčby, které navrhoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám