Hlavní obsah

Macron osekal výdaje na obranu navzdory závazkům NATO, náčelník štábu na protest odešel

– Paříž

Náčelník generálního štábu francouzské armády Pierre de Villiers ve středu složil funkci. Důvodem je snížení rozpočtu na obranu, s nímž přišel nový prezident Emmanuel Macron, aby Francie splnila rozpočtová pravidla EU. De Villiers odchod zdůvodnil tím, že s omezenými prostředky není schopen zajistit bezpečnost země.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a náčelník generálního štábu generál Pierre de Villiers během oslav pádu Bastily 14. července 2017.

Článek

Prezident Macron rezignaci přijal. Ve funkci jej nahradí generál Francois Lecointre, oznámil vládní mluvčí. De Villiers byl ve funkci tři a půl roku.

Generál svou rezignaci zdůvodnil tím, že po škrtech by nebyl schopen „udržet takovou podobu ozbrojených sil, které je potřeba k zajištění obrany Francie a Francouzů dnes i zítra“. De Villiers také v prohlášení uvedl, že za základ svého vztahu k politikům a vedení země vždy pokládal loajalitu. Proto své výhrady k rozpočtu sdělil za zavřenými dveřmi příslušnému výboru francouzského parlamentu: „Cítil jsem, že je mou povinností je o svých výhradách informovat, neveřejně, ale zcela transparentně a pravdivě.“

Jeho postoje a názory se navzdory tomu dostaly do médií. Macrona to pobouřilo a minulý týden si při návštěvě ministerstva obrany stěžoval: „Je nedůstojné vést určité debaty na veřejnosti.“

Zastavené nákupy nové výzbroje

V rozhovoru pro nedělní Le Journal Dimanche hlava státu k případu dodala: „Jestliže si náčelník štábu a prezident v něčem oponují, náčelník štábu odejde.“ Doplnil ale, že de Villiers má důvěru.

Šedesátiletému generálovi vadilo, že rozpočet armády byl pro letošek snížen o 850 miliónů eur z plánovaných 32,7 miliardy, což bude znamenat, že se pozastaví nákup nové výzbroje. Macron se k tomuto kroku rozhodl, aby Francie splnila rozpočtová pravidla EU.

Francie přitom neplní podmínku NATO dávat na obranu dvě procenta z rozpočtu, dává jen 1,77 procenta HDP. Minulý týden přitom Macron oznámil, že od roku 2018 se má vojenský rozpočet začít zvyšovat tak, aby se v roce roku 2025 dostal na dvě procenta hrubého domácího produktu. Proto se od příštího roku mají výdaje zvýšit o cca dvě miliardy eur ročně, což je ve Francii bezprecedentní nárůst, uvedla BBC. Už příští rok by měl rozpočet činit 34,2 miliardy eur (přes 890 miliard korun), přičemž 650 miliónů má být vynaloženo na zahraniční operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám