Hlavní obsah

Ve Walesu po 40 letech odsoudili muže, který zabil patnáctiletou školačku

Cardiff

Soud ve Walesu poslal v pondělí na 12 let do vězení 58letého bývalého vojáka Stephena Hougha. Uznal ho vinným ze znásilnění a zabití 15leté Janet Comminsové ve velšském Flintu v roce 1976. Hough se 40 let vyhýbal spravedlnosti. Namísto něj poslali na 12 let do vězení jiného muže, který byl nevinný.

Foto: Profimedia.cz

Stephena Hougha odsoudili po 40 letech.

Článek

Soudní porota uznala Hougha vinným už minulý týden. Původní obvinění z vraždy však odmítla a uznala jej vinným ze zabití.

Patnáctiletá Janet Comminsová zmizela 7. ledna 1976. O čtyři dny později našly její tělo v křoví za školou děti, které si tam hrály na schovávanou. Policie shledala, že dívka byla znásilněna a udušena.

Policie vyslýchala všechny místní muže ve věku do 22 let. Tehdy 16letý Hough vyšetřovatelům řekl, že večer, kdy byla Janet zabita, kradl benzín z auta, za což byl později postaven před soud.

Odsouzený v Německu

Když bylo Houghovi 21 let, nastoupil do armády a odešel služebně do Německa, kde strávil 15 let. Jeho první žena, kterou si vzal v Německu, vypověděla, že se jí přiznal, že někoho ve Walesu zabil, ale ona si myslela, že za to byl potrestán.

Z armády ho propustili v 80. letech poté, co napadl hotelovou recepční, odvlekl ji na toaletu a tam ji škrtil, dokud ho někdo nevyrušil. Za těžké ublížení na zdraví byl v Německu odsouzen k pěti letům vězení, uvedl server Daily Mail

Co se týká případu z roku 1976, dostala se britská policie Houghovi na stopu teprve loni, když mu byl odebrán vzorek DNA, který byl zařazen do národní policejní databáze. Hough vinu popřel, avšak jeho vzorek se shodoval s biologickými stopami sejmutými z těla 15leté Janet.

Do vězení poslali někoho jiného

Namísto Hougha původně poslali do vězení Noela Jonese - pologramotného muže, jemuž bylo v době činu 18 let a žil s potulnými cikány.

Jones tvrdí, že ho k přiznání policisté přinutili po dvoudenním vyhrožování. Policisté si výslechy nenahrávali a k Jonesovi často nepouštěli ani jeho obhájce. Podle Jonese nakonec sepsali jeho jménem dvě prohlášení, které pod nátlakem podepsal.

Postup policie nyní prověřuje vyšetřovací komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám