Hlavní obsah

U Kamerunu se potopila loď s elitní brigádou rychlého nasazení

– Ankara

Po ztroskotání kamerunské armádní lodi, na jejíž palubě se plavilo elitní komando pro boj se skupinou Boko Haram, je pohřešováno 34 lidí. Podle kamerunského ministra obrany Josepha Beti Assomoova, na něhož se odvolává agentura AP, se prozatím z moře podařilo zachránit tři vojáky, po dalších pátrají vrtulníky.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loď se potopila v pondělí během rutinní plavby kolem poloostrova Bakassi, celkem bylo na palubě 37 lidí.

„Okolnosti nehody nejsou zatím jasné, ale podle prvních informací nehodu způsobily velmi neklidné vody,” uvedl v prohlášení kamerunský ministr obrany Joseph Beti Assomo. Dodal, že plavidlo se zřejmě potopilo na dno moře.

Brigáda rychlého nasazení je elitní složkou kamerunské armády a jejím hlavním úkolem je boj s nigerijskou teroristickou organizací Boko Haram na severu Kamerunu. Hrála také významnou roli v zabezpečení poloostrova Bakassi, který byl v minulosti dějištěm častých únosů.

Kamerunská armáda má na severu země kvůli povstání Boko Haram tisíce vojáků. Minulý týden zde v oblasti s vysokou aktivitou této teroristické organizace zahynulo při dvojitém sebevražedném útoku nejméně 12 lidí.

Sebevražedný útok v Nigérii

V Nigérii zahynulo při útoku sebevražedné atentátnice na mešitu v severonigerijské metropoli Maiduguri osm lidí. Dalších patnáct jich bylo zraněno. Jde o další atentát spáchaný ženou ve městě zmítaném násilím teroristů ze skupiny Boko Haram, napsala agentura AFP.

Atentátnice se v mešitě ve čtvrti London Ciki odpálila v době ranních modliteb. Podle pracovníka agentury pro krizové situace (Sema) Ahmeda Satomiho ženu předtím pronásledovali místní obyvatelé právě kvůli obavám z podobného činu.

„Když se přiblížila k mešitě, snažili se ji zastavit a prohledat, ale ona ihned vtrhla dovnitř a aktivovala své výbušniny,” řekl agentuře AFP Satomi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám