Hlavní obsah

Separatisté na Donbasu zadržují ukrajinského novináře, obviní ho ze špionáže

Kyjev

Separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) oficiálně potvrdili, že zadržují 27letého ukrajinského novináře Stanislava Asejeva. Chystají se ho obvinit ze špionáže, řekl v neděli Ukrajinské pravdě bývalý poslanec Egor Firsov.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněcký separatista na hlídce

Článek

„V DNR oficiálně potvrdili, že byl zadržen, písemně potvrdili, že mají Stanislava. Viní ho ze špionáže, stejně jako všechny dříve zadržené novináře. Za to ho mohou odsoudit na 12 až 14 let,“ uvedl Firsov.

„Stanislav se drží dobře, chápe, že na spravedlivý proces nemá šanci. Jeho jedinou nadějí je výměna zajatců,“ dodal s tím, že se s ním mohla vidět jeho matka. Novinář a bloger Asejev aka Vasin žil v Doněcku od chvíle, kdy město ovládli separatisté. Naposled o sobě dal vědět 2. července.

O zadržení novináře už dříve informovala skupina dobrovolníků Patriot, usilující o osvobození zajatců. „Víme, kde se novinář nachází. Ale nebudeme to říkat, protože bojovníci mohou změnit místo, kde je. Je naživu, ale jeho stav není dobrý, podrobili ho mučení,“ řekl zástupce skupiny Oleh Kotenko. Podle něj bylo zadrženo více lidí, ale Kotenko s ohledem na jejich bezpečnost nechtěl zveřejnit jejich jména.

Zmizení Asejeva v Doněcku řeší i mise OSN pro lidská práva

Přestřelky pokračují

Na Donbasu se bojuje od března 2014, kdy se tam po anexi Krymu rozhodli separatisté postavit nové kyjevské vládě. Přestřelky nadále pokračují, podle nedělního sdělení tiskového střediska ukrajinské operace proti separatistům ATO bylo příměří za posledních 24 hodin porušeno 26krát. Separatisté nasadili i zbraně, které podle minských dohod nesmějí být použity u fronty, kolem 23. hodiny u Šyrokina na jihu země pálili z houfnice ráže 152 mm a raketometů. U Doněcku stříleli na šachtu Butovka a Nevelské z tanků a minometu ráže 120 mm.

Jeden ukrajinský voják padl. Zabila ho exploze miny.

Reklama

Výběr článků

Načítám