Hlavní obsah

Rusko tlačí na Trumpa. Hrozí vyhoštěním diplomatů či obstavením majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je údajně připraveno vyhostit okolo 30 amerických diplomatů a obstavit majetek amerického státu v Rusku v odvetě za stejné sankce zavedené Spojenými státy vůči Rusku na konci loňského roku. Listu Izvestija to řekl nejmenovaný zdroj z ruské diplomacie.

Foto: Carlos Barria , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem

Článek

Pětatřicet ruských diplomatů vyhostil z USA závěrem loňského roku dosluhující prezident Barack Obama. Krok vysvětlil snahami Ruska ovlivnit prezidentské volby v USA. Americké úřady současně dočasně zabavily dvě nemovitosti v New Yorku a Marylandu, odkud měla být prováděna špionážní činnost.

Ruský prezident Vladimir Putin tehdy avizoval, že zatím nebude provádět odvetné kroky. Média to tehdy interpretovala tak, že si Moskva chce počkat na to, jak se zachová nový prezident Donald Trump, který Obamovo rozhodnutí kritizoval. [celá zpráva]

Tlak na Trumpa

Trump je však v komplikované situaci, protože jeho okolí neustále čelí nařčením, že bylo s Rusy před volbami ve spojení. Nově se v centru pozornosti ocitl prezidentův syn Donald Trump mladší. [celá zpráva]

Zdroj z ruské diplomacie nyní řekl Izvestijím, že o situaci spolu budou v Petrohradě hovořit náměstci ministrů zahraničí Sergej Rjabkov a Thomas Shannon. Pokud nedojde k posunu, jsou Rusové ochotni přistoupit k odvetě a zabavit i domy USA v Moskvě a za Moskvou.

List Izvestija uvedl, že informaci získal závěrem minulého týdne, tedy v době okolo páteční schůzky prezidentů Trumpa a Putina v Hamburku. [celá zpráva]

Spojené státy uplatňují vůči Rusku také ekonomické sankce uvalené po anexi Krymu a rozpoutání války na Donbasu. Rusko v odvetě zavedlo vlastní embargo. Trump k sankcím v neděli prohlásil, že zůstanou v platnosti, dokud se nevyřeší situace na Ukrajině i v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám