Hlavní obsah

Z Podněstří uprchl exprezident. Přeplavil se ve člunu přes Dněstr

Právo, ama

Jevgenij Ševčuk, bývalý prezident separatistického Podněstří, uprchl tento týden z proruské „republiky“, která se počátkem 90. let oddělila od Moldavska. Podle serveru Medusa.io politik, jehož místní parlament zbavil v minulých dnech imunity, přeplul řeku Dněstr ve člunu, aby se dostal na pravý břeh republiky, se kterou vzpurný útvar vedl krvavou válku.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Ševčuk

Článek

Místní úřady obviňují Ševčuka z machinací a republiková prokuratura zahájila proti němu trestní stíhání kvůli údajné zpronevěře státních prostředků. Exprezident však tvrdí, že jej pronásleduje místní podnikatel, který jej prý chce „zlikvidovat“.

Tvrdí také, že místní úřady se snaží potlačit opozici. „Přes zastrašování, vydírání, nátlak a zatýkání si vyřizují účty s politickými oponenty,“ napsal na Facebooku.

Několik osob z jeho vlády bylo zatčeno. Ševčuk ­Podněst­ří vedl pět let do loňského prosince. V době svého mandátu usiloval o připojení oblasti k Rusku na základě místního referenda.

Podněstří, které hraničí s Ukrajinou, se stalo ohniskem krvavého konfliktu po rozpadu SSSR. Zahynulo 1500 lidí. Od roku 1992 se v oblasti nacházejí ruští vojáci, které Moskva označuje za „mírové síly“. Výzvy ke sjednocení s Moldavskem Tiraspol odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám